Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. November 26. 18:11, szombat | Helyi
Forrás: InfoPápa.hu

Hoffmann Rózsa Pápán járt

Hoffmann Rózsa Pápán járt

Az oktatásért felelős államtitkár dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és dr. Áldozó Tamás polgármester invitálására érkezett városunkba, hogy találkozzon pápai pedagógusokkal. A téma az új köznevelési törvény volt.

A JMSZK színház épületében tartott lakossági fórumot megelőzően a helyi sajtó képviselőit is tájékoztatta dr. Hoffmann Rózsa látogatása céljairól. - A pápai látogatásom egy országjárás része, melyet azért indítottuk el októberben, mert érzékeltük a sok bizonytalanságot és a sok félremagyarázásból adódó félelmet. De egyébként is kötelességünknek éreztük tájékoztatni a közvéleményt és konzultálni a szakma képviselőivel a köznevelési törvénnyel kapcsolatban.

Az államtitkár a tervezettel kapcsolatban kiemelte: munkára, tisztességre, szorgalomra épülő társadalomban szeretnénk élni, ilyenné kell tehát nevelni a gyermekeinket. Már a törvény nevében is szerepel a cél, nem oktatásról, hanem nevelésről, köznevelési törvényről beszélünk.

Jelentős változást hoz 2013-tól a pedagógus életpálya modell életbe léptetése, amely egy másfajta iskolai működést sejtet, egy intenzívebb, gyermekekre koncentrálóbb pedagógiai munkát, egy ehhez rendelt külső szakmai ellenőrzést és egy, a mostaninál jelentősen magasabb fizetési bértáblát, melyre az állam fog garanciát vállalni. Itt nem államosításról van szó, hanem a szakmai irányítás, ellenőrzés és finanszírozásban az állam jogainak és kötelességeinek az érvényesítéséről – tette hozzá a politikus.

Az államtitkár asszony kiemelte: a nemzeti köznevelésről szóló törvény koncepciójának egyik fő elve, hogy a közoktatás nem szolgáltatás, hanem közszolgálat, ezért a közoktatás továbbra is ingyenes marad. Az érettségiig, illetve az első szakképesítés megszerzéséig senkinek nem kell fizetnie.

Dr. Hoffmann Rózsa a felsőoktatással kapcsolatban elmondta, hogy a felsőoktatási törvény kidolgozásakor is hasonló elveket tartottak szem előtt. Legfőbb szempontok a minőség, a megújulás, a versenyképesség, a gazdasági igényeknek való megfelelés és a tradíciók erősítése. A felsőoktatási törvény életbe léptetését jövő szeptembertől tervezik.

A sajtótájékoztatót követően az dr. Hoffmann Rózsa lakossági fórumot tartott. Előadásában ismertette a köznevelési törvény tervezett főbb irányait és válaszolt a megjelent pedagógusok kérdéseire.

A köznevelési törvény célja, hogy megváltozzon az a fajta szemlélet, miszerint a pedagógus feladata csupán a tanórákon a tananyag leadása. A pedagógusoknak az eddiginél több időt kell majd a gyermekekkel tölteni, sokszor délután 4-ig az iskolában maradnak majd. A több idő nagyobb odafigyelést és több nevelést feltételez, ezért pedig az életpályamodell részeként magasabb fizetés is jár majd a tanároknak – a tervezet szerint.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.