Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Június 01. 07:43, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Pápa-ma.hu

Hitelfelvételről döntöttek a képviselők

Hitelfelvételről döntöttek a képviselők

A pápai képviselő-testület döntése nyomán 1,1 milliárd forint hitelt vesz fel az önkormányzat, beruházásokhoz szükséges források biztosítására.

Az ülés legfontosabb napirendje az 1,1 milliárd forintos hitelszerződésről szóló döntés meghozatala volt, ami akkor léphet életbe, ha a kormány jóváhagyta a hitelfelvételt. Ennek alapjául szolgál, az elfogadott szerződés benyújtása a kormányhoz.

A napirend tárgyalása során Süle Zsolt Jobbikos képviselő ezúttal is ellenezte a hitel felvételét és úgy fogalmazott, reméli, meg sem fordul a városvezetés fejében, hogy újabb adókat vet ki a hitel visszafizetéséhez. A képviselőnek az az elvárása, hogy a kormányzat nyújtson segítséget az önkormányzatoknak a projektjeik megvalósításához szükséges források biztosításában. Grőber Attila, az MSZP képviselője hozzászólásában elismerte, a hitel jó célokat szolgál, támogatja az önként vállalt feladatok szigorítására vonatkozó elképzeléseket, a 100 millió forint körüli törlesztési összeg vállalható és a pénzpiaci környezet nagyon jó. Ugyanakkor kiemelte, a gazdasági környezet nem kedvező és nem látni a hitelfelvétel végét. Ő is úgy véli, központi segítség nélkül az önkormányzatok nem tudják megoldani a fejlesztéseikhez szükséges források biztosítását.

Áldozó Tamás polgármester a felvetésekre elmondta, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége - melynek ő a társelnöke - már jelezte a problémát a kormány felé. Ha ezzel kapcsolatban megkezdődnek a tárgyalások, annak döntései legkorábban a 2020-as költségvetésben érvényesülhetnek.

-A hitelszerződés megalkotása során kollégáim részletekbe menően egyeztettek a pénzintézet képviselőivel és sikerült méltányos pozíciókat elérni. Olyanokat, melyek mindkét fél számára vállalhatóak - fogalmazott Áldozó Tamás polgármester az ülés után tartott sajtótájékoztatóján. Hozzátette, a hitel nem szabadon felhasználható keret, hanem meghatározott projektekhez hozzárendelt forrás, de a hitelcélok között az átcsoportosítás lehetséges. Kiemelte, a pénzintézet jó besorolást adott az önkormányzatnak, a nagyon szigorú hitelvizsgálat után is úgy látja, hogy a város képes visszafizetni a hitelt a 18 éves futamidő alatt.
-A pápai költségvetés ennek a hitelnek - sőt ennél nagyobb hitelnek is - a visszafizetését lehetővé teszi - jelentette ki. A képviselők végül 9 igen, 1 nem és 3 tartózkodás mellett fogadták el a napirendet.

A képviselő-testület az ülés elején a településszerkezeti terv módosításáról határozott és módosította a Helyi Építési Szabályzatról szóló önkormányzati rendeletet. A módosítást a város TOP projektjeinek megvalósítása tette szükségessé, a változás érinti a Vaszari út külterületi szakaszát - a Bázisreptér felé vezető kerékpárút helybiztosítása érdekében -, a Juhar utcát - a kerékpárút, körforgalom és buszmegálló helyének biztosítására -, a piac területét és a Belső-Várkertre vonatkozó előírásokat. Az átfogó szabályozásról egyébként majd ősszel kell szavaznia a testületnek, de addig folyamatosan akadnak módosítások a tervben.

A képviselők szándéknyilatkozatot fogadtak el arról, hogy a Pápai Ipari Park Kft-t össze kívánják vonni a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft-vel. A határozat szerint a testület elfogadta a Pápai Ipari Park Kft. beolvadás útján történő egyesülését a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft-vel. A részletek jogi rendezéséig a beolvadás ügye a közeljövőben többször is a képviselő-testület elé kerül majd.

A munkaértekezlet napirendjei között szerepelt a Pápai Városi Óvodák székhelyének áthelyezése és a felvehető maximális gyermeklétszám megemelése. Eszerint szeptember 1-jétől az óvodai székhely átkerül a Huszár lakótelepi Óvodába, a felvehető gyermeklétszám pedig emelkedik. A módosításhoz a testület egyhangúan hozzájárult.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:18, szombat | Helyi

Később túrják fel a Vásár utcát

Bár április elején azt jelentették be, hogy néhány hét múlva megkezdődik az úttest felbontása és a vízvezetékek cseréje, most mégis úgy döntöttek, hogy a nyári szünetig várnak vele.

2024. Április 20. 08:55, szombat | Helyi

Kis híján megölte a saját édesanyját a Pápa környéki faluban! - Videó

Emberölés bűntett kísérletének megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás egy 39 éves Pápa környéki lakossal szemben.

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk