Városlista
2021. január 27, szerda - Angelika

Hírek

2014. Július 12. 08:00, szombat | Belföld
Forrás: Violet C. Landers

Hitchcock – a feszültségkeltés mestere

Hitchcock – a feszültségkeltés mestere

A mozikban már ritkán találkozunk olyan filmekkel, amelyek akkora nagy hatással vannak ránk, mint például Alfred Hitchcock filmjei. melyek minden egyes alkalommal megborzongatták a nagyérdeműt.

„Hitch”, ahogyan kollégái és barátai nevezték 1929 és 1976 között összesen 47 hangosfilmet készített. Ezek közül a máig legemlékezetesebbek a Psyho, a Madarak, a Marnie, az Észak-Északnyugat, a Hátsó ablak vagy az Idegenek a vonaton. Filmjeiben gondosan előkészítettek a részletek és az elsőtől az utolsó percig izgalomban tartja a nézőket.

Gondoljunk csak bele, hogy a Psyho című filmben az első félórában megöli a főszereplőnőt alakító Janet Leigh-t, s utána a történet különös fordulatot vesz. Számos apró részletből ismerjük meg szinte a semmiből a történetet mozgató Norman Bates-t, aki a Bates motelt vezeti, és nem messze lakik az „anyjával” közösen.

A film annyira megragadta magát a Bates-t alakító Anthony Perkins-t is, hogy még további 3 részt forgatott a figurából, így bemutatva annak teljes létezését.

Hitchcock szeretett filmjeiben szőke színésznőkkel forgatni, s pont ezért megvoltak az állandó színésznői. Köztük a később hercegnővé váló Grace Kelly, a Madarakat sikerre vivő Tippi Hedren. Színésznőit sokszor befolyásolta, hogyan kívánja láttatni a szereplőket és a magánéletükbe is szeretett beleavatkozni, amit persze nem vettek jónéven, így például Tippi is megharagudott a zseniális mesterre.

Hitchcock – a feszültségkeltés mestere

Lehet, hogy történetei azokban az időkben csupán kitalációk voltak, mégis évekkel később valóban számoltak be madarak támadásáról, melynek semmiféle előzménye vagy indoka nem volt.

A Madarak filmben külön feszültségkeltő elem, hogy nincs aláfestő zene, hanem a madarak rikácsolása adja a félelmetes hangulatot. Hitchcock felfedezte, hogy az emberek az ismeretlen dolgoktól jobban félnek, mint az ismerttől. Úgy tartotta, hogy saját lakásunkban jobban félünk, mint a temetőben vagy szokatlan környezetben. Félünk, amikor fel kell kapcsolni a villanykapcsolót. A ” The Times” minden idők hetedik legrémisztőbb filmjének választotta a Madarakat.

Sok rendező próbálta volna utánozni a mestert, azonban nem tudták utolérni. 1998-ban Gus Van Sant kockáról kockára újraforgatta a Psyho-t. A különbség csak annyi volt, hogy modern környezetben és színesben.

Hitchcock módszereiben – és ebben rejlett a zsenialitása – a film elején tudatja velünk például, hogy egy bomba vagy éppen egy holttest van valahol a lakásban, majd feledteti velünk a dolgot és a szereplői erről mit sem tudva teszik a dolgukat.

Másik technikája a „Vörös hering” elnevezést kapta. Lényege, hogy a rendező elindítja a történetet, majd egy váratlan pillanatban lezárja és egy másik szálat indít el, ami eddig jelentéktelen volt. Ezt láthatjuk a Psyho-ban, amikor az elmebeteg Norman Bates megöli a híres zuhanyzós jelenetben Marion Crane-t (Janet Leigh), aki titkárnőként sikkasztott és emiatt menekült a Bates motelba.

Hitchcock filmjei örökérvényűek és mindazok számára is tele vannak izgalommal, akik inkább a mai filmekre vevők. Bármelyiket választjuk is a filmjeiből, biztosan nem fogunk csalódni!

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 27. 18:36, szerda | Belföld

Vizsgálják a gyöngyösi polgármester jogosulatlan beoltását

A gyöngyösi Bugát Pál Kórház főigazgatója saját hatáskörben vizsgálatot rendelt el azért, mert Hiesz György, a város polgármestere jogosulatlanul jutott koronavírus elleni védőoltáshoz a kórházban

2021. Január 27. 18:01, szerda | Belföld

Rontás levételét ígérve csalta ki idősek ingatlanait egy nő

Vádat emelt üzletszerűen elkövetett csalás és okirattal visszaélés miatt a Kiskunfélegyházi Járási Ügyészség egy nővel szemben, aki rontás levételének ígéretével idősek ingatlanait, pénzét és ékszereit csalta ki.

2021. Január 27. 13:51, szerda | Belföld

A magyar dolgozók készek 2019-nél többet áldozni munkahelyük megtartásáért

A munkahelyük megtartása érdekében a magyar dolgozók 68 százaléka hajlandó a saját költségén is tovább képezni magát, 66 százalékuk vállalna fél órával több utazást is ezért,

2021. Január 27. 12:20, szerda | Belföld

Gázszámlának álcázott leveleket küldenek csalók

Csalók az MVM Next (korábbi nevén NKM Energia Zrt.) nevében, a gáz- vagy villanyszámlára hivatkozva, félrevezető e-maileket küldenek, és így próbálnak személyes adatokhoz jutni az internethasználóktól