Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Május 23. 19:34, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Hit Gyülekezete: a Jobbik rasszista és vallásellenes

Hit Gyülekezete: a Jobbik rasszista és vallásellenes

A Hit Gyülekezetének véleménye szerint a Jobbik rasszista és vallásellenes - ezt arra reagálva írták, hogy a párt indítványa nyomán kedden újra név szerint szavazott a parlament a Hit Gyülekezete egyházi státuszának megvonásáról.

Az indítványt csak a Jobbik támogatta, 44-en tartózkodtak, 213-an pedig nemmel szavaztak rá.
Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben úgy fogalmaznak, hogy a Jobbik "gyűlöletkampányának" részét képező kezdeményezés és az az alapján lebonyolított szavazás az alaptörvény által garantált állam és egyház elválasztásának elvébe, valamint a jelenleg hatályos egyházügyi törvénynek az egyházak megszüntetésére vonatkozó rendelkezéseibe ütközik. Hozzáteszik, hogy egyházat kizárólag a kormány kezdeményezésére szüntethet meg a parlament és azt is csak akkor, ha az egyház tevékenysége az Alkotmánybíróság elvi véleménye alapján alaptörvénybe ütközik.
"A Jobbik ezzel az akciójával bebizonyította, hogy rasszizmusa mellett vallásellenes is, mivel a folyamatos politikai támadásának a zsidóságon és a romákon túl egy elismert egyház, a Hit Gyülekezete is ki van téve" - jelentik ki.
Egyúttal viszont arra is kitérnek, hogy "politikafüggőséget és jogbizonytalanságot" okoz az egyházak elismeréséről és megszüntetéséről való döntésnek a bíróságoktól egy politikai testület, az Országgyűlés kezébe adása. Véleményük szerint a történtek rámutatnak, még az elismert egyházak is ki vannak téve "politikai zaklatásnak". Jobban szolgálná a társadalmi békét és a jogbiztonságnak az felelne meg, ha az egyházak jogi helyzete és működése a jog védelme állna - áll a szövegben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma