Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Február 05. 19:56, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Hidegrekordok dőltek meg a hétvégén

Hidegrekordok dőltek meg a hétvégén

Több mint félszáz éves nappali hidegrekordok dőltek meg a hétvégén – közölte Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa vasárnap az MTI-vel.

Mint kifejtette: február 4-én a mostanáig legalacsonyabb maximumhőmérsékletet 1950-ben, Nyíregyházán mérték, akkor mínusz 12,5 Celsius-fokot mutatott a skála. Ehhez képest most szombaton, szintén Nyíregyházán mínusz 13,2 fokot mértek.
A február 5-i legalacsonyabb maximumrekord mostanáig mínusz 9,8 fok volt, amelyet 1956-ban Orosházán mértek. Most vasárnap Nyíregyházán viszont a maximumhőmérséklet mínusz 11,3 Celsius fok volt - mondta Jenki Szilvia. A meteorológus arra is kitért: a következő napokban folytatódik a nagyon hideg idő. Hétfő hajnalban mínusz 13, mínusz 20 fok valószínű, de a délután órákban is csak mínusz 7, mínusz 13 fok körüli hőmérsékletre lehet számítani.
A hét közepétől az éjszakák egyre csípősebbek lesznek. Az átmenetileg derült, vastag hóval borított területeken mínusz 20 fok alatti hőmérsékletre lehet számítani.
Havazás hétfőn még többfelé lehet. A legtöbb hó várhatóan délnyugaton, a legkevesebb északkeleten hull majd. Kedden is inkább az ország délnyugati tájain lehet számítani havazásra, de ekkor már csökken a felhőzet. A hét második felében a szél mindenütt mérséklődik. Több-kevesebb napsütés mellett változóan felhős időre van kilátás. Ekkor már csak néhol alakulhat ki hószállingózás – mondta Jenki Szilvia.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja szerint jelenleg az ország északkeleti felében több térségben gyenge hófúvás miatt citromsárga, vagyis elsőfokú riasztás van érvényben. Emellett szintén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a gyenge hófúvás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. További hat megyében - Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Pest, Nógrád - az extrém hidegre vonatkozóan van érvényben citromsárga figyelmeztetés.
Hétfőre narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki Somogy és Zala megyében a várható erős hófúvás miatt. Ezek mellett - Heves, Komárom-Esztergom és Békés megyét leszámítva - az ország összes megyéjében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, havazás, hófúvás, illetve extrém hideg miatt.

Címkék: Időjárás-fagy

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.