Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Július 03. 09:17, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu - EpVE

Hetven esztendeje áll az ihászi csata névtelen hősi honvédemlékműve

Hetven esztendeje áll  az ihászi csata névtelen hősi honvédemlékműve

Hetven esztendeje áll Ihász északi szélén, a Marcaltő felé vezető út mentén az 1849. június 27-i ihászi csata névtelen hősi honvédemlékműve.

A faluszéli kis emlékhely már a XIX. század második felében jelölt volt egy szerény fakereszttel, amit 1896-ban egy téglából emelt emlékoszloppal váltottak fel. Azt 1927 körül újították meg, majd pedig kerek hét évtizeddel ezelőtt, 1948-ban – az 1848/49-es polgári forradalom és szabadságharc kerek századik évfordulója, azaz centenáriuma évében – Pápa Város Szabadművelődési Egyesületének hathatós munkájával alakítottak át mai formájában. Ennek idei hetvenedik évfordulója alkalmából Sandl Zoltán, a település polgármestere az Önkormányzat „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylettel (EpVE-vel) közös „Ihász 170”-emlékév fővédnöke, Kerecsényi Zoltán egyleti ügyvivő, valamint Szollás Mária egykori ihászi lakos, a hetven évvel ezelőtti emlékműavató még élő egyik résztvevője helyezett el koszorút június 30-án szombaton, a falunap keretében, az idei ihászi csata-évforduló tiszteletére.

A mészkő és tégla anyagú, Vajda Sándor néhai pápai kőfaragó alkotta emlékoszlop feliratának tanúsága szerint: „Itt nyugszik az 1848-49-es szabadságharc egy névtelen hős honvédje.” Azonban Kerecsényi Zoltán szerint ez vitatható, hiszen a múlt században nem egy ízben bolygatták meg már itt a földet, de sajnos 1849-es földi maradványokra nem leltek. Hajdanán a neves pápai régész-múzeumigazgató, Mithay Sándor, illetve néhai Huszár János pápai helytörténész is kutattak itt, de sajnos eredménytelenül.

Az ihászi ütközet vérveszteségéről szóló jelentések ellentmondóak, nem pontosak. A csatamezőn szerteszét heverő hősi halottakat napokkal később a környező lakosság temette el a legkülönbözőbb helyeken. Nem lehet pontosan tudni, hogy hol. Az ihászi és marcaltői határban 28 halott eltemetéséről van tudomás, közülük 19 volt magyar, 9 pedig császári-királyi katona. Pápa város 34 halott eltemetésére utalt ki pénzt. Egyesek szerint a marcaltői temetőben, jelöletlen sírban is nyugszanak katonák. Napjainkban az Ihásznál elesett sokak közül csupán csak egyetlen hősnek ismert a konkrét nyugvóhelye: a nemesszalóki köztemetőben Szalóky Sámuelé. Az ütközetben súlyosan megsebesült Vilmos-huszárt bajtársai szállították szülőfalujába, akit aztán családja temetett el evangélikus szertartás szerint. Tehát az Ihász környékén eltemetettek konkrét helyéről sajnos mindmáig nincsen konkrét tudomás; a közelmúltban elhunyt H. Szabó Lajos pápai helytörténész személyes elmondása szerint az ő gyermekkorában, az 1930-as években még látható volt Ihász és Marcaltő közt itt-ott korhadó fakereszt, de aztán idővel sajnos azok is eltűntek, helyük jelöletlen maradt – mondta el Kerecsényi Zoltán, aki szerint az idők folyamán, különösen a kiegyezést követően a kis útszéli ihászi „névtelen” emlékhely zarándokhellyé vált, nem múlt el úgy március idusa, hogy ne helyeztek volna rá virágot a puszta lakói, vagy az egykori ihászi, marcaltői iskolások. Erre az emlékhelyre jelképesen kell tekintenünk, úgy, mint külhonban, Kelettől Nyugatig számos helyen is megtalálhatók hasonlóak, ahol például a „Neved ismeretlen, hőstetted halhatatlan” fölirattal intik az utókort a különféle küzdelmek, a népfölkelések, a világégések során a szent társadalmi célokért, úgy mint a szabadságért, a függetlenségért vérüket és életüket áldozó embertársaink ezreire, millióira emlékeztetve, figyelmeztetve. Ez az ihászi jelképes névtelen honvéd-emlékjel emlékeztet a szent célokért 1848/49-ben elesettek mindegyikére is, az egyszerű szegény falusi legényekre éppúgy, mint a rangosabb, nemesi származású katonákra, akik mind Kossuth kormányzó zászlói alatt vívták harcukat a szabad magyar jövőért – hangsúlyozta Kerecsényi.

Az idei ihászi évfordulón újabb emlékjellel gazdagodott a település, az emlékparkban az Önkormányzat támogatásával, Marton Zsolt és Kerecsényi Zoltán ihászi családi kötődésű lokálpatrióták közös munkájának köszönhetően fölállításra került egy színes, szöveges emlékeztető tábla, mely a 169 évvel ezelőtti küzdelem rövid történetét mutatja be. Ezzel egyidejűleg pedig Marcaltő Önkormányzatának kiadásában – ugyancsak az említett lokálpatrióták közös bábáskodásával – napvilágot látott „A Pápa mellett fekvő ihászi pusztán vivott 1849. jun. 27-i csatának emléke” címet viselő, 1896-os pápai emlékkötet reprint kiadása is, melyet a faluvezetés majd minden ihászi háztartásba el kíván juttatni.

Jövőre lesz a Pápa és Marcaltő közötti ihászi csata kerek 170. évfordulója. Marcaltő Önkormányzata az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylettel (a Kossuth Szövetség megyei csoportjával) egy egész éven át emlékév keretein belül, különféle programokkal készül elő a méltóképpeni 2019-es ünnepre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:18, szombat | Helyi

Később túrják fel a Vásár utcát

Bár április elején azt jelentették be, hogy néhány hét múlva megkezdődik az úttest felbontása és a vízvezetékek cseréje, most mégis úgy döntöttek, hogy a nyári szünetig várnak vele.

2024. Április 20. 08:55, szombat | Helyi

Kis híján megölte a saját édesanyját a Pápa környéki faluban! - Videó

Emberölés bűntett kísérletének megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás egy 39 éves Pápa környéki lakossal szemben.

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk