Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2022. Június 19. 07:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Hét helyszín, megszámlálhatatlan program - Itt van minden, amit a Múzeumok Éjszakájának pápai programkínálatáról tudni kell!

Hét helyszín, megszámlálhatatlan program - Itt van minden, amit a Múzeumok Éjszakájának pápai programkínálatáról tudni kell!

Az idei év talán legnagyobb újdonsága az, hogy a Víztorony is csatlakozik a programokhoz, és egyfajta kilátóként funkcionál a Múzeumok Éjszakáján, de számos egyéb meglepetéssel is készülnek a szervezők.

Víztorony

Idén először csatlakozik a Múzeumok Éjszakája pápai programkínálatához a víztorony, amely egyfajta kilátóként fog funkcionálni. A látogatóknak 210 lépcsőfokot kell megmászni, hogy kitekinthessenek a legfelső szint ablakain, 18-24 óra között ezt bárki megteheti. Aki nem szeretné megmászni a tornyot, az ismeretterjesztő filmeket tekinthet meg a víztorony oldalán, melyekkel kacsolatban kvízkérdéseket válaszolhat meg, nyereményekért. A gyermekeket szintén kvízzel és kreatív rajzolással várják.

Pannonia Reformata Múzeum

A református ótemplomnál lévő múzeum állandó kiállításaival készül a Múzeumok Éjszakáján, illetve több, erre az alkalomra szervezett programmal. A szabadtéri csillagtúra az elmélyülést, meditációt szolgálja, a gyermekeket alkotóműhely várja, a zenekedvelőket pedig Illés Csaba gitárkoncertje szórakoztatja.

Református Gyűjtemények Könyvtára

A március 15. téren, a Református Gimnázium épületében található könyvtár egy igazán különleges, egyedülálló kiállítással készül, ugyanis régi könyvekből állítanak össze egy tárlatot. A régi könyv alatt itt az 1850 előtti könyvet kell érteni, a legrégebbi kiállított nyomtatvány 1482-ből származik! A könyvtárban a szabadságharcnak emléket állító '48-as kiállítás is megtekinthető, valamint működni fog az a nyomdagép is, amellyel egykor kinyomtatták Pápán a Nemzeti Dalt, így bárki nyomtathat magának egy példányt.

Esterházy-kastély

18 órától éjfélig fél óránként indulnak tárlatvezetések a kastélyban, 19 órakor és 20:30-kor az Iparművészeti mesék a Strakovits-gyűjtemény műtárgyairól című tárlatot maga a gyűjtő mutatja be. Folyamatosan látogatható a Habsburg Gabriella - Szobrok és grafikák című tárlat. Öt időpontban lehet csatlakozni a Marionett színház és a legyezőnyelv titkai című programhoz. Lesz barokk fotózás és gyermekbirodalom, kastélykvíz, valamint kézműves foglalkozás is.

Kékfestő Múzeum

A hagyományos programok mellett meglepetésekkel is készülnek a múzeumban. Fél óránként indul tárlatvezetés, amelyek közül a 20 órakor kezdődőt kell kiemelni, ezt ugyanis rendhagyó formában tartják meg. Az újragombolt hagyomány jegyében a gombok körül forog a kézműves foglalkozás is, ahol a hagyományos kékfestő mintázás is kipróbálható lesz. A gyermekeket és a felnőtteket hagyományos gombfoci is várja.

Gróf Esterházy Károly Múzeum

Új állandó kiállítás nyílik a múzeumban, amelyet Epres Attila színművész a Múzeumok Éjszakáján mutat be. 21 és 23 órakor a helytörténeti múzeumban Huiber Edit történész, a kiállítás kurátora fog tárlatvezetést tartani, ami azért is fontos, mert 1995 óta nem volt helytörténeti kiállítása a városnak.

Hagyományok Hegye

A Hagyományok Hegye ingyenesen látogatható a Múzeumok Éjszakáján, használható a nemrég felújított kilátó, megtekinthető a jurta kiállítás, az avarokat bemutató tárlat, valamint a természet ösvénye is, amely nemrégiben egészült ki tablókkal, interaktív játékokkal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 13:40, hétfő | Helyi

Ismert olasz zenésznek adta ki magát, 3 milliót utalt neki a pápai hölgy

Egy ismert olasz együttes egyik tagjának adta ki magát a romantikus csaló, aki egy csomó pénzt kért a pápai nőtől - írja a Police.hu.

2024. Április 29. 09:24, hétfő | Helyi

Mindenki táncolt - Tánc világnapja Pápán

Az április 29-i tánc világnapjához kapcsolódóan kétnapos rendezvényt szervezett Pápán, a Vadvirág Művészeti Egyesület és a Tánc-Lánc Alapítvány.

2024. Április 28. 14:17, vasárnap | Helyi

Mind a négy belvárosi közle rendbetételével végeztek a Pápai Polgárok

A Pápai Polgárok arra kívánják felhívni a városlakók és a városvezetés figyelmét, hogy a pápai közlék turisztikai desztinációk is lehetnének, ha megfelelően karban és tisztán lennének tartva.

2024. Április 28. 14:00, vasárnap | Helyi

Május elsején ezúttal is ébresztőt fújnak a Pápai Fúvósok - Mutatjuk az útvonalat

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.