Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Május 06. 07:20, szerda | Bulvár
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Hercegi utód - "Hivatalosan" is megszületett Charlotte hercegnő

Hercegi utód -

Hivatalosan is bejegyezték Vilmos herceg és Katalin hercegnő szombaton világra jött leánya, Charlotte hercegnő megszületését - közölte kedd este a Kensington-palota.

A házaspár londoni rezidenciájának bejelentése szerint a születési anyakönyvi kivonatot személyesen Vilmos írta alá a palotában a londoni Westminster kerület tanácsának anyakönyvvezetője előtt.

Vilmos és Katalin másodszülöttje - Vilmos édesapja, Károly trónörökös, valamint Vilmos és a hercegi pár 21 hónapos fia, György herceg után - a negyedik a brit trónutódlási sorban.

Nevét hétfőn hozták nyilvánosságra, és a hivatalos bejegyzés kedden történt meg. Az angol-walesi családjogi törvény alapján az újszülötteket világra jöttük után legkésőbb 42 nappal kell bejegyeztetni a területileg illetékes tanácsnál.

Az udvar kedden közzé is tette Charlotte hercegnő frissen kitöltött születési kivonatát. Az okmányt kézzel töltötték ki, a gyermek nevének rubrikájában az Ő Királyi Fensége Charlotte Elizabeth Diana, Cambridge hercegnője név szerepel.

A szülők foglalkozásának fenntartott rubrikába az Egyesült Királyság hercege, illetve hercegnője megjelölés került.

A Charlotte név Vilmos herceg édesapja, Károly trónörökös angol nevének - Charles - női változata, de ennek a névnek hosszú története van a brit királyi családban. Így hívták például III. György hitvesét is, aki 1761-ben esküdött örök hűséget az egy évvel korábban megkoronázott királynak.
III. György vásárolta esküvői ajándék gyanánt feleségének az akkor Buckingham House nevet viselő londoni kastélyt, amely azóta Buckingham-palota néven a brit királyi család első számú londoni rezidenciájává vált.
A szülők Vilmos herceg 1997-ben elhunyt édesanyjának emléke előtt is tisztelegtek a Diana elnevezéssel, az Elizabeth - Erzsébet - névvel pedig a királyi dédnagymamának, a 89 esztendős II. Erzsébet királynőnek kedveskedtek.
Az uralkodó kedden meglátogatta a Kensington-palotában legújabb, ötödik dédunokáját. A királynő most első ízben láthatta Charlotte hercegnőt.

Címkék: anglia, herceg, születés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.