Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Augusztus 23. 18:22, szerda | Helyi

Helyünk a világban - „A haza minden előtt”

Helyünk a világban - „A haza minden előtt”

Alig pár napja, hogy a Magyar Parlament - a nemzet háza előtt - a Ludovika Zászlóalj augusztus 20.-a alkalmából felavatott új honvédtisztjei a fent idézett kiáltással „reagáltak” köztársasági elnökünk beszédére.

Kimondatlanul, szavak nélkül is ugyanez az érzés, ugyanez a gondolat volt felfedezhető a közvetítések alkalmával sportolóink arcán, amint – az idei nyár egyik csúcseseménye, a FINA vizes VB résztvevőjeként – tekintetükkel feszülten figyelték a más nemzetek zászlói közt felfelé kúszó magyar zászló útját. Egészen bizonyos, hogy ugyanez a szívdobbanás segítette – ezernyi sziporkázó ötlettel – elrugaszkodni a szervezőket és a szereplőket, akiknek köszönhetően az említett esemény nyitó- és zárórendezvényéről egyfolytában szuperlatívuszokban írt a nemzetközi sajtó.

Ma már eltagadni sem lehet, hogy Magyarország egyre rangosabb helyet vív ki magának a mai világban, valahányszor megmutatja a magyar ember képességeit, egyedi látásmódját, karakterét. Persze, hogy örül az ember lelke, ha sikert siker követ - mint ahogy az történt a FINA – 25 év felettiek számára megrendezett múlt vasárnap zárult - Masters Világbajnoksága eredményeit elnézve. Ráadásul - ha a magyar eredmények láttán gyorsabban szalad ereinkben a vér - hogyan is lehetne közömbös számunkra, ha szülővárosunkat éri dicsőség. Ugyanis - a mintegy tízezer résztvevőjű - Masters VB-n úsztak olyanok is, akiknek szülővárosukban, Pápán indult sportolói pályafutása. Azután az elmúlt években a civil életben is remekül megállták helyüket, ám most, évtizedekkel később, a VB-n is kitűnően szerepeltek. „Szinte remegett, izzott a levegőben az izgalom. Bábeli nyelvzavar vett körül. Nem tudnám felsorolni, hányféle idegen nyelvet hallottam. Arra gondoltam, Úristen én meg itt vagyok közöttük...” Az a Balatoni Zsolt mondta ezeket a mondatokat, akit egykori úszótársával, Simon Ildikóval együtt Lombosi Sándor edzett annó.

Nos a civil életben rendszerszervező mérnökként dolgozó Balatoni Zsolt eredményei: az 50 m-es gyorsúszásban a VB-n a magyarok közül a legjobb, az összes résztvevőt tekintve pedig a 20. lett. Ugyanő 100 m-es gyorsúszásban a magyarok között a 2. helyezett lett, az összes résztvevőt nézve az első 1/3-ban végzett. Simon Ildikó eredményei ugyancsak kitűnőek. 50 m-es gyorsúszásban a VB úszói között az első 1/3-ban, 100 m-es gyorson a mezőny első felében végzett. 200 m-es gyorson és 200 m-es vegyes úszásban ugyancsak tudta tartani ezt a remek formát. Mindketten jól szerepeltek a számukra szokatlan közegben, a nyíltvízi világbajnokságon is.
Mondják: minden jó, ha vége jó. Az ugyancsak gyermekkorban Pápáról indult Leposa Milán érte el a legnagyszerűbb eredményeket. Világbajnok lett 100 méter mellen, 200-on második, 50-en pedig harmadik helyen végzett. Valamennyi számában országos csúcsot úszott, kiemelendő 200 méter mellén elért eredménye, mellyel Vermes Albán 1988-ban felállított csúcsát döntötte meg.

Polgár Gabriella
belpolitikai újságíró

A kép csak illusztráció (balaton-travel)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 13:40, hétfő | Helyi

Ismert olasz zenésznek adta ki magát, 3 milliót utalt neki a pápai hölgy

Egy ismert olasz együttes egyik tagjának adta ki magát a romantikus csaló, aki egy csomó pénzt kért a pápai nőtől - írja a Police.hu.

2024. Április 29. 09:24, hétfő | Helyi

Mindenki táncolt - Tánc világnapja Pápán

Az április 29-i tánc világnapjához kapcsolódóan kétnapos rendezvényt szervezett Pápán, a Vadvirág Művészeti Egyesület és a Tánc-Lánc Alapítvány.

2024. Április 28. 14:17, vasárnap | Helyi

Mind a négy belvárosi közle rendbetételével végeztek a Pápai Polgárok

A Pápai Polgárok arra kívánják felhívni a városlakók és a városvezetés figyelmét, hogy a pápai közlék turisztikai desztinációk is lehetnének, ha megfelelően karban és tisztán lennének tartva.

2024. Április 28. 14:00, vasárnap | Helyi

Május elsején ezúttal is ébresztőt fújnak a Pápai Fúvósok - Mutatjuk az útvonalat

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.