Városlista
2023. május 29, hétfő - Magdolna

Hírek

2019. Október 25. 09:17, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Veol.hu

Helikopter harcászati oktató képzés települ a pápai légibázisra

Helikopter harcászati oktató képzés települ a pápai légibázisra

2021–ben Magyarországra, az MH Pápa Bázisrepülőtérre települ a jelenleg Svédországban működő helikopter harcászati oktató képzés.

A Veol.hu azt írja, hogy 2021-től helikoptervezetők, illetve helikopter kiszolgáló személyzet képzése kezdődik meg Pápán. A portál érdeklődésére a HM Kommunikációs Osztálya elmondta, a svédországi helikopter harcászati oktató képzés települ át Magyarországra, Pápára.

Ennek egyik oka, hogy a FIRE BLADE 2017 helikopter harcászati gyakorlat megrendezése és lebonyolítása annyira jól sikerült a pápai repülőtéren, hogy minden résztvevő újra Magyarországon szeretne gyakorolni és kiképzést folytatni. A másik, hogy a svédországi kiképző központ időjárási körülményei, valamint az oda- és visszatelepülés költségvonzatai ugyancsak egy másik európai gyakorlótérre való áttelepülés igényét vetették fel.

Ez azt jelenti, hogy az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt működő svédországi képzés, új helyszínre, hazánkba költözik, ahol nem helikopter típusokra történő képzés zajlik, hanem a különböző típusú, és nemzetiségű haderők helikopter személyzetei harcászati kiképzést kapnak.

A tervezett kiképzési rendezvény indító, tervezői konferenciája már lezajlott, a végleges program, a résztvevő erők és egységek száma viszont csak a későbbi tervezői konferenciák során alakul ki. A képzést az Európai Védelmi Ügynökség nagy tapasztalattal rendelkező kijelölt oktatói végzik majd, valamint felkérnek, illetve felkérhetnek több országot arra, hogy a mesteroktatói közül küldjön néhányat a feladatok, elméleti és gyakorlati oktatás végrehajtására.

Mindehhez a pápai repülőtéren a feltételek, a személyi állomány és a repülőeszközök elhelyezése és kiszolgálása adottak és igen kedvezőek, valamint a Veszprém-Várpalota közeli, Központi Gyakorlótér is könnyen elérhető, ahol számos feladat valós végrehajtása is lehetséges. Így 2021-től tovább növekszik a térség légterének katonai használata.

Fotók: Achív (Fire Blade 2017)

Ezek érdekelhetnek még

2023. Május 29. 09:55, hétfő | Helyi

4 óra alatt 9 ittas sofőr Pápán

A Pápai Rendőrkapitányság tegnap délelőtti közlekedési akciója során 4 óra alatt 9 ittas járművezetőt szűrtek ki az egyenruhások a forgalomból.

2023. Május 28. 12:17, vasárnap | Helyi

Eldőlt: Ezüstérmes a Perutz!

Sümegen győzött 4:2 arányban a Pápa, amely így a Veszprém vármegyei első osztály második helyén végzett.

2023. Május 28. 11:22, vasárnap | Helyi

Egy napra ma minden gyermek tűzoltó lehet

Gyermeknap alkalmából kedveskedtek a családoknak a lánglovagok, akik május 28-án betekintést engedtek a laktanya életébe.

2023. Május 27. 21:38, szombat | Helyi

A háborúellenes Bajcsy-Zsilinszky Endre emlékezete