Városlista
2019. december 7, szombat - Ambrus

Hírek

2019. Október 25. 09:17, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Veol.hu

Helikopter harcászati oktató képzés települ a pápai légibázisra

Helikopter harcászati oktató képzés települ a pápai légibázisra

2021–ben Magyarországra, az MH Pápa Bázisrepülőtérre települ a jelenleg Svédországban működő helikopter harcászati oktató képzés.

A Veol.hu azt írja, hogy 2021-től helikoptervezetők, illetve helikopter kiszolgáló személyzet képzése kezdődik meg Pápán. A portál érdeklődésére a HM Kommunikációs Osztálya elmondta, a svédországi helikopter harcászati oktató képzés települ át Magyarországra, Pápára.

Ennek egyik oka, hogy a FIRE BLADE 2017 helikopter harcászati gyakorlat megrendezése és lebonyolítása annyira jól sikerült a pápai repülőtéren, hogy minden résztvevő újra Magyarországon szeretne gyakorolni és kiképzést folytatni. A másik, hogy a svédországi kiképző központ időjárási körülményei, valamint az oda- és visszatelepülés költségvonzatai ugyancsak egy másik európai gyakorlótérre való áttelepülés igényét vetették fel.

Ez azt jelenti, hogy az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt működő svédországi képzés, új helyszínre, hazánkba költözik, ahol nem helikopter típusokra történő képzés zajlik, hanem a különböző típusú, és nemzetiségű haderők helikopter személyzetei harcászati kiképzést kapnak.

A tervezett kiképzési rendezvény indító, tervezői konferenciája már lezajlott, a végleges program, a résztvevő erők és egységek száma viszont csak a későbbi tervezői konferenciák során alakul ki. A képzést az Európai Védelmi Ügynökség nagy tapasztalattal rendelkező kijelölt oktatói végzik majd, valamint felkérnek, illetve felkérhetnek több országot arra, hogy a mesteroktatói közül küldjön néhányat a feladatok, elméleti és gyakorlati oktatás végrehajtására.

Mindehhez a pápai repülőtéren a feltételek, a személyi állomány és a repülőeszközök elhelyezése és kiszolgálása adottak és igen kedvezőek, valamint a Veszprém-Várpalota közeli, Központi Gyakorlótér is könnyen elérhető, ahol számos feladat valós végrehajtása is lehetséges. Így 2021-től tovább növekszik a térség légterének katonai használata.

Fotók: Achív (Fire Blade 2017)

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 06. 12:05, péntek | Helyi

Letépte a ruhákról az áruvédelmi eszközt

Egy pápai áruház alkalmazottja értesítette a rendőrséget 2019. december 4-én délelőtt, hogy bolti tolvajt tartóztattak fel.

2019. December 06. 09:36, péntek | Helyi

Ittasan ütközött egy ház falának, egy fának és egy másik autónak a pápai sofőr

A 27 éves pápai sofőrt otthonában igazoltatták a rendőrök.

2019. December 05. 21:02, csütörtök | Helyi

Dr. Kissné Vadicsku Patrícia kapta az idei Vilma-díjat

Vilma napon, december 5-én hivatásukban és a családi életükben kiemelkedően helytálló nőket köszöntenek évről-évre.

2019. December 05. 09:09, csütörtök | Helyi

Láthatóság életet menthet!

Rövid időn belül egy kerékpáros és egy gyalogos halt meg közlekedési balesetben, Veszprém megyében. Mindkét baleset sötétben történt, és egyik áldozat sem volt jól látható.