Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. Január 29. 09:17, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Hazánk Szabadságáért Emlékdíjat alapít a Jobbik

Hazánk Szabadságáért Emlékdíjat alapít a Jobbik

Olyan hétköznapi hősöknek adományoznák, akik Veszprém megye és a Veszprém megyeiek szabadságáért küzdöttek a kommunizmus ellen.

Orbán Imre, a Jobbik megyei elnöke szerint a kommunizmus áldozatainak közelgő emléknapja kapcsán meg kell emlékeznünk azokról az úgynevezett „kisemberekről” is, akik ugyan nem voltak kiemelkedő harcosai az embertelen diktatúra elleni harcnak, de saját környezetükben, a maguk módján ellenállást fejtettek ki a magyar emberek, a kisemmizettek, a szabadságot vágyók érdekében. - Úgy gondolom, az utókor elismeréssel tartozik a még élő – és sajnos évről-évre fogyatkozó - „hétköznapi hősök” felé. Kitüntető figyelem, és hivatalos elismerés jár azoknak az embereknek, akik Magyarország, Veszprém megye és a Veszprém megyeiek szabadságáért küzdöttek, de a történelem kezdi őket elfelejteni, vagy csupán a közvetlen környezetük tud küzdelmükről. Azért alapítottam a „Hazánk Szabadságáért Emlékdíjat”, mert az utókornak kötelessége a múlt feltárása, feldolgozása és a hősök méltó elismerése - mondta el a politikus.

Orbán Imre hozzátette, a Veszprém Megyei Közgyűlésben is tett javaslatot az emlékdíj létrehozására, ám miután évekig hiába várta a pozitív döntést, saját kezébe vette aHazánk Szabadságáért Emlékdíj létrehozását.

A díjat olyan élő, vagy már elhunyt személyek kaphatják, akik a II. világháborút követően koncepciós eljárással elítéltek, internáltak,akik a kommunista diktatúrával szemben aktív ellenállást fejtettek ki, akik a "kulák"-üldözések áldozatai voltak, akik olyan egyszerű emberek voltak, kiknek a vállalkozását, ahhoz szükséges termelő eszközeit elkobozták, ezzel egzisztenciálisan tönkre tették őket, akiket az 1951-től működő katonai munkaszolgálatra elhurcoltak, vagy akik az 1958 és 1961 közötti időszak- az utolsó kolhozosítási hullám – áldozatai voltak. A díjat minden évben, február 25-én adják át, maximum három személy részére. A szervezők a lakosság javaslatait is várják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 17:55, hétfő | Helyi

Grőber Attila: Van jövőképünk, van programunk!

Több ezer aláírást gyűjtöttek össze a Közösen Pápáért és az Élhető, Gyarapodó Városért Egyesületek, valamint hat ellenzéki párt által támogatott jelöltek, akiket nyilvántartásba vett a választási bizottság.

2024. Május 06. 09:32, hétfő | Helyi

Garázs égett Nagytevelen, rendőrök lőtték ki a gázpalackokat

Nagytevelen egy ingatlan melléképülete teljesen lángba borult május 5-én éjszaka.

2024. Május 05. 12:04, vasárnap | Helyi

Legyőzte a bajnokság favoritját a Perutz!

Hátrányból fordítva, egy sokáig emlékezetes találkozón 2-1 arányban legyőzte a címvédő, első helyen álló Úrkút együttesét a Perutz!

2024. Május 04. 13:25, szombat | Helyi

Elballagott a pápai ifjúság!

A pápai középiskolák idén érettségiző diáksága sétált végig a belvároson, hogy hódoljon a hagyománynak és így búcsúzzon el a pápai diákévektől és a várostól.