Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Május 03. 14:11, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Harry Potter segít megállapítani a vércsoportot

Harry Potter segít megállapítani a vércsoportot

Harry Potter inspirálta azt az ausztrál vegyészmérnököt, aki feltalálta a gyorstesztet, melynek segítségével egy percen belül megállapítható a vércsoport.

A teszt különösen természeti katasztrófák idején vagy háborús területeken szolgál nagy segítségül – mondta el Vej Sen, a Monash Egyetem munkatársa.

A vegyészmérnök kollégáival egy mindössze tíz négyzetcentiméter nagyságú papírt hozott létre, amelybe a négy vércsoport (A, B, AB és 0) antitestjeit integrálták. Egy a papírra kent vércsepp az egyik oldallal reakcióba lép és láthatóvá válik a vércsoport.

A papírral a RH-faktor is megállapítható. A vércsoporton kívül ez a változó szükséges annak megállapításához, hogy pontosan milyen vérre van szüksége egy esetleg transzfúziót igénylő páciensnek.

Sen elmondása szerint a felfedezés ötlete akkor született meg fejében, amikor látta a Harry Potter és a Titkok Kamrája című filmet. Ebben a varázslótanonc feltesz egy kérdést Tom Riddle naplójának és egy varázslat segítségével írásos választ kap. „Akkor jutott eszembe az ötlet, hogy miért is ne lehetne egy vérteszt is ennyire könnyű” – mondta el a kutató.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.