Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Október 28. 10:15, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Hamisított fékeket és autódiagnosztikai szoftvereket talált több megyében a NAV

Hamisított fékeket és autódiagnosztikai szoftvereket talált több megyében a NAV

Autóbuszokhoz használt hamisított fékberendezési alkatrészeket foglalt le több megyében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal,

összesen mintegy 4 és fél millió forint értékben, továbbá több mint 6 millió forint értékű hamis autódiagnosztikai szoftvert is találtak az ellenőrzések során a pénzügyőrök - közölte a NAV szerdán az MTI-vel.

A NAV pénzügyőrei egy győri alkatrészraktárban tartottak ellenőrzést, ahol a fékrendszerhez használt, 26 WABCO védjeggyel ellátott légszárító patront találtak. A Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesületének (JAF) munkatársa és a WABCO magyarországi képviselői megállapították, hogy az autóbuszokhoz készült fékberendezési alkatrészek hamisítványok - olvasható a közleményben.

Az érintett cég nyilvántartásából kiderült, hogy a győri és soproni telephelyén, továbbá alkatrészüzletében is található hamis légszárító patron. Az alkatrészüzletben már értékesített hamis termékek csomagolását is megtalálták, ezekről cég ügyvezetője azt mondta, nem tudta, hogy hamisítványok.

A NAV munkatársai ellenőrizték a cég számítógépeit is, amelyeken összesen 21 hamis autódiagnosztikai szoftvert találtak, megközelítőleg hat és félmillió forint értékben.

A győri vizsgálat információi alapján a pénzügyőrök Vas, Heves és Veszprém megyében is ellenőriztek, és összesen 1214 hamis WABCO légszárító patront foglaltak le különböző Volán telephelyeken és az ellenőrzött cég gyöngyösi telepén.

A NAV a hamis légszárító patronok kapcsán iparjogvédelmi jogok megsértése, míg a hamis autódiagnosztikai szoftverek miatt szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése miatt büntetőfeljelentést tett.

Az adóhatóság közleménye szerint a hamis fékalkatrészek autóbuszokba beépítve közúti balesetet is okozhattak volna.

A NAV arra is felhívta a figyelmet, hogy a JAF-val szorosan együttműködve különös hangsúlyt fektet a különféle járműipari alkatrészek és autódiagnosztikai eszközök hamisításának hatékony megakadályozására.

Címkék: fék, hamis, NAV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.