Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. December 19. 08:00, szombat | Külföld
Forrás: Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Hamarosan újabb orosz vakcinák megjelenése várható

Hamarosan újabb orosz vakcinák megjelenése várható

Hamarosan újabb, a koronavírus elleni orosz vakcinák megjelenése várható - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Független Államok Közössége (FÁK) közösségének tanácskozásán.

"Készek vagyunk segíteni a közösség összes országa lakosságának orosz vakcinával való beoltásában. A Szputnyik V és az EpiVacCorona oltóanyagról van szó, és hamarosan újabbak is megjelennek nálunk" - mondta Putyin.

Kirovban csütörtökön tízezer önkéntes bevonásával megkezdődött az orosz akadémiához tartozó Csumakov Intézet által kifejlesztett teljessejtvakcina klinikai tesztelésének harmadik szakasza. Korábban Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy Oroszországban 17 kutatóintézet 26 féle, Covid-19 elleni vakcinán dolgozik.

Alekszandr Gincburg, a Covid-19 elleni első, Szputyik V orosz vakcinát kifejlesztő Gamaleja Intézet igazgatója a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva kifejtette, hogy mit értett Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtöki sajtóértekezletén a "light" vakcina alatt, amellyel több embert lehetne átoltani, de rövidebb ideig tartó hatékonysággal.

Gincburg elmondta, hogy ehhez nem kell megváltoztatni a gyártási technológiát, mert arról van szó, hogy a két, háromhetes időközzel beadandó összetevőből álló Szputnyik V-nek csak az első komponensét fogják beadni. Ez önmagában 85 százalékos védettséget biztosít három-négy hónapra, és kizárja a Covid-19 súlyos lefolyását.



Az akadémikus szerint a védőoltás második komponensének három hónappal később történő beadásával a vakcináció teljes értékűvé válik. A Gamaleja Intézet korábbi közlése szerint a Szputnyik V kétéves immunitást adhat, 91,4 százalékos hatékonysággal.

Sajókommentárok szerint a "light" védőoltás lehetősége amiatt merült fel, mert nem áll rendelkezésre elegendő kapacitás a Szputnyik V második összetevőjének gyártásához. A vakcina első komponense a humán adenovírus 26., a második pedig az 5. szerotípusa alapján készült, ez utóbbinak az előállítása pedig sajtóértesülések szerint nehezebb az elsőnél.

A pénteken közzétett hivatalos adatok szerint Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 28 552-vel 2 791 220-ra emelkedett, és elérte az ország lakosságának 1,9 százalékát. A napi növekmény 1 százalék, az új esetek 18 százaléka tünetmentes.

Az aktív fertőzöttek száma pénteken 512 997 volt, a halálos áldozatoké 611-gyel 49 762-re, a fel
épülteké pedig 26 093-mal 2 228 633-ra emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 84,9 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 539 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 598 900 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.