Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Június 24. 08:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Hagymás babtól a flamenco táncoktatásig - Múzeumok éjszakája Pápán

Hagymás babtól a flamenco táncoktatásig - Múzeumok éjszakája Pápán

Rendhagyó programok várták az érdeklődőket a pápai múzeumokban, a hűvös nyári estén.

Az esti programok 18 órakor kezdődtek. Talán a legkülönlegesebb kínálat a Kékfestő Múzeumban kínálkozott, ahol Bud Spencer és Terence Hill köré fűztek fel több programpontot is, így például a bográcsokban hagymásbab rotyogott, de volt filmvetítés, a kicsiket és a nagyobbakat Kincs, ami nincs címmel kutakodásra csábították, az est fénypontjaként pedig fellépett a Bud Spencer és Terence Hill emlékzenekar, mely az ismert filmek zenéit tárta a hallgatóság elé.

A közönségcsalogató programelemek mellett természetesen klasszikus események is tarkították a Kékfestő múzeumi kínálatot. Samu és a többi ló címmel nyílt állandó kiállítás a múzeumban, mely magába foglalja a lójárgányos mángorlót, ami negyven év után vált újra látogatható, a grandiózus, 18. századi alapokon nyugvó gépezet felújítását követően. Szintén nagyon hosszú idő telt el azóta, hogy Pápáról postabélyeg jelent meg, most ez is újra bekövetkezett.

Nagy L. István múzeumigazgató a kiállítás megnyitóján elmondta, a szóban forgó lójárgányos mángorló európa-szerte ritkaságnak számít, így nagy öröm, hogy a kormány támogatásának köszönhetően megújulhatott és ismét kiállíthatóvá vált. Unger Tamás alpolgármester is örömét fejezte ki a felújítás és a kiállítás megnyitása kapcsán.

Tágabb értelemben a pápai múzeumok éjszakája kapcsán azt mondta, Pápa továbbra is komolyan kiveszi a részét az országos akcióból és mára kiforrta magát a helyi múzeumok kínálata.

Az Esterházy-kastélyban is izgalmas programokon lehetett részt venni. A fél óránként induló tárlatvezetések mellett megtekinthető volt Pablo Picasso időszaki kiállítása, sőt, a vállalkozó kedvűek egy flamenco táncoktatáson is részt vehettek. Kitárta kapuit a kézműves műhely is, Marcsi nénivel frissen sült finom szotyis csigát süthetnek és aranyos cicát készíthetnek az érdeklődők.

A Múzeumok éjszakájától látogatható a kastélyban az Esterházy Magánalapítvány kiállítása is, az Estöri Junior Makett és Rajzverseny alkotásaiból. A tárlat Kismartonban és Fraknó várában volt már látható, most költözött át Pápára.

Természetesen a Pannonia Reformata Múzeum is kinyitotta kapuit a múzeumok éjszakáján, csendes csodák címmel. Tárlatvezetéssel volt megtekinthető a Hajlék az örökkévalóságban és a Hori titkai című állandó kiállítás, de természetesen Rembrandt részkarcait is megcsodálhatta a közönség. A kézműveskedni vágyók egyházművészeti motívumokat festhettek, vagy belekóstolhattak az egyiptomi rézkészítés rejtemeibe.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.