Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Október 27. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Gyula lett a legvirágosabb város

Gyula lett a legvirágosabb város

Idén Gyula érdemelte ki a Virágos Magyarországért Környezetszépítő Verseny első helyét a városok között — derült ki a fürdővárosban megtartott ünnepélyes eredményhirdetésen. 301 település nevezett be a Virágos Magyarországért Környezetszépítő Versenyre — mondta Prutkay János, a verseny szervező bizottságának elnöke. Mint kifejtette, a legtöbben Baranyából mérették meg magukat, a dunántúli megyéből negyven város és község indult el a versengésen.

Prutkay János részletesen szólt azokról a szempontokról, amelyek alapján a zsűri dönt a helyezések sorrendjéről. Egyebek mellett a zöldterületek és -felületek minősége, illetve mennyisége, a fásítások minősége, harmóniája, a befektetett munka, a közösségek részvétele a virágosításban, a helyi vállalkozások szerepvállalása, a magánházak, előkertek rendben tartása, a műemléki épületek, a főutca, valamint a főtér látványa egyaránt szerepelt a kritériumok között. Az elnök megemlítette, hogy tavaly Hévíz és Csopak nyerte a hazai versenyt, így idén az említett város és község képviselte hazánkat az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén, ahol mindketten ezüstéremben részesültek. Jövőre Gyula és Zebegény méretheti meg magát, míg az európai versengés díjkiosztóját Százhalombattán rendezik meg jövő szeptemberben - írja a Békés Megyei Hírlap.

Kunczené Fellegi Katalin, a verseny fővédnöke az európai versengés bírálati szempontjait ismertette. Hazánk településeit az elmúlt két évtizedben hét arany-, 21 ezüst- és 10 bronzéremmel, illetve tíz európai különdíjjal ismerték el a „kontinensviadalon”. Tizenkét országból 25 ezer település vesz részt a versenyen, ami azt jelenti, hogy kihívás 55 millió embert érint Európa szerte.

Denéné Tóth Marianna, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, a Virágos Magyarország versenyt kiemelt projektnek tekintik.

Dr. Görgényi Ernő polgármester hangsúlyozta, a díj valamennyi gyulai sikere. Hosszú évek munkájának gyümölcse az elért eredmény — fogalmazott a településvezető. Mint elmondta, Gyula először 2001-ben nevezett be a Virágos Magyarországért versenybe, de a városban már korábban is fontos témának számított a közterületek igényes gondozása.

Gyula egyébként 2005 óta minden esztendőben nívós díjban részesül a versengésen, a megmérettetés fődíját 2007-ben nyerte el először, így 2008-ban a fürdőváros képviselhette hazánkat az európai döntőn, ahol akkor ezüstérmet szerzett a település.

Tudjuk, hogy a mostani díj nem csak elismerés, hanem komoly felelőség is — ecsetelte a polgármester. — Mindent meg fogunk tenni azért, hogy méltóképpen képviseljük hazánkat a nemzetközi versenyen, s a 2008-ban elnyert ezüst leveleket bearanyozzuk.

Dr. Görgényi Ernő külön kitért az összefogás jelentőségére, azon személyiségek, szervezetek, intézmények, a helyi önkormányzat és képviselő-testület a munkájára, amelyek és akik hozzájárultak a sikerhez.

A díjátadó ünnepségen egyébként számos szakmai, illetve a versenyt támogató vállalkozás elismerése is gazdára talált. A miniszterelnök díját Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó adta át Balatonfüred és Komlóska képviselőinek a gyulai ünnepségen, a díjátadó nyitásaként. A Magyar Önkormányzati Főkertész Szövetség Békés városát kiemelkedő környezetszépítő tevékenysége elismeréseként díjjal jutalmazta, amit az ünnepségen Mester Péter, a Békési Városvédő és Szépítő Egyesület elnöke vett át.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: