Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Június 26. 10:16, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Gyanúsítottként hallgatott ki egy fővárosi rabbit a rendőrség

Gyanúsítottként hallgatott ki egy fővárosi rabbit a rendőrség

Különleges személyes adattal való visszaélés ügyében gyanúsítottként hallgatták ki Radnóti Zoltánt, a Mazsihisz újbudai Bét Sálom zsinagógájának rabbiját - tudta meg az Index.

Az internetes lap keddi cikkében az olvasható, a napokban ujjlenyomatot vett, bűnügyi fotókat készített a rabbiról az illetékes kerületi rendőrség. A rabbit a Mazsihisz egyik korábbi fontos pozícióban lévő alkalmazottja jelentette fel, mert a rabbi kiderítette róla, hogy a vallási szabályok szerint nem zsidó származású.
Radnóti Zoltán blogjából kiderült, a gyanúsítás mögött lényegében az áll, hogy a Mazsihisz egyik befolyásos alkalmazottjáról, E. O.-ról kiderítette, a zsidó vallási szabályok szerint nem vehet részt a zsidó liturgia bizonyos szertartásaiban, ugyanis anyai ágon nem zsidó, hanem katolikus származású.
A rabbi szerint a Mazsihisz vezetői "cinkos némasággal figyelték", hogy őt, a budapesti és az országos hitközség közgyűlési tagját és elöljáróját egy nyilvánvalóan vallási kérdésben megalázó büntetőeljárás alá vonják. "Úgy tűnik, Önök fel sem fogják, milyen precedenst jelenthet ez a hatósági önkény, nemcsak az egész honi zsidóságra, de az összes többi vallási felekezetre nézve is" - írta a blogján Radnóti Zoltán.
Az Index szerint a rabbi blogjából az is kitűnik, hogy az ügy nem csupán E. O. vallási hátteréről szól, hanem egy kiterjedtebb ellentétről, amely megosztja a hitközség vezetését. A közzétett posztjaiban Radnóti azt is állítja, hogy a mostani rabosítást milliós pénzek, végkielégítések kifizetése is megelőzte - olvasható az internetes lapban.
Az MTI megkereste a BRFK-t az ügyben, de egyelőre nem válaszoltak az írásban feltett kérdésekre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére