Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2016. November 29. 09:25, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Grőber Attila: Veszélyben a jövő

Grőber Attila: Veszélyben a jövő

A képviselőt-testületi ülésen elhangzott, egészségüggyel kapcsolatos beszámolók alapján a szocialista politikus elmondta, szerinte az intézményeknél fennálló problémák elérték a kritikus szintet.

Az elmúlt csütörtöki képviselő-testületi ülésen az Egyesített Szociális Intézmény vezetője számult be az elmúlt évről. Grőber Attila elmondta, az intézmény munkatársai rendkívül dicséretes és sokoldalú tevékenységet végeznek, ugyanakkor véleménye szerint a már évek óta tartó negatív folyamatok mára elérték a kritikus szintet, az intézmény működése is veszélybe kerülhet. Kritikusan magas a pályát elhagyók száma, az utóbbi években már erkölcsi megbecsülést sem kaptak a szociális szakemberek. 2013/14-ben 31 dolgozó, 2015/16-ban pedig 39 fő mondott fel. A szociális területen dolgozók anyagi elismerése évek óta várat magára, az utánpótlás nem megfelelő, októberben pedig már túlórát kellett fizetni az ESZI-ben, mert nem volt elég dolgozó a részlegeken, s ezek a mindennapos problémák veszélyeztetik a biztonságos ellátást - idézett a beszámolóból a szocialista politikus, aki szerint a helyzet súlyos és komoly, legalább egy segélykiáltást meg kell, hogy érjen.

Grőber Attila az Alapellátási Intézetnél is hasonló helyzetet lát. A háziorvosok, gyermekorvos és védőnők megfeszített munkájának köszönhetően biztosított az ellátás, de ezeken a területeken is komoly problémák tapasztalhatók. A beszámoló szerint hat gyermekorvosi körzetből kettő betöltetlen a városban, a hat fogorvosi körzetből az orvoshiány miatt kettő magánszolgáltatókhoz került kiadásra, az iskolaorvosi szolgálat ellátása nagy kihívás elé állítja az Alapellátási Intézetet, az iskolaorvosi állás betöltése is reménytelennek látszik. A közalkalmazotti bértábla bérei alacsonyak, mondhatni megalázóak, a praxisok eladhatatlansága érzékelhető. A védőnői béremelés visszásra sikerült, bérfeszültség alakult ki a területi és iskolai védőnők között - idézte a beszámolót Grőber Attila. - Ez a valóság Pápán és Magyarországon, miközben harsog a propaganda, hogy minden majdnem rendben van és egyébként a reformok működnek - fogalmazott a politikus, aki szerint eljött az ideje annak, hogy a különböző politikai közösségekhez tartozók lojalitásuktól függetlenül felhívják a figyelmet arra, hogy ez a helyzet tovább nem tartható. Az a helyzet, hogy orvosok, védőnők, szociális szakemberek elhagyják a pályájukat, a jövőt veszélyezteti. A folyamat most még megállítható, de nincs idő várni. Az egészségügy és a szociális ellátás sokkal fontosabb mindenféle politikai törekvésnél - hangzott el a sajtótájékoztatón.

A közelmúltban zajlott költségvetéssel kapcsolatos vitáról Grőber Attila elmondta, senki nem jelentkezett azok közül, akik anonim módon gyalázták, hogy kiállnának vele egy nyilvános vitára. Mint mondta, a költségvetés számai azóta sem javultak, november 23-i adatok szerint az idei évben a tervezettnél 358 millióval kevesebb bevétele a van a költségvetésnek, ugyanakkor ez a szám még december 20-ig, az IPA befizetési határidőig javulhat, viszont az építményadó, telekadó és kommunális adó tekintetében nem várható komoly változás. Ennek fényében helytállónak tartja korábban tett állítását, mely szerint lyuk van az idei büdzsében, melyet az is bizonyít, hogy a következő évet - szokatlan módon - a folyószámlahitel igénybevételével kezdi az önkormányzat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 08:05, csütörtök | Helyi

Nagy sikert aratott a Pannonia Reformata majálisa!

Nagyon sokan voltak kíváncsiak a Pannonia Reformata udvarában megtartott programokra, játékokra foglalkozásokra és vásárra.

2024. Május 01. 20:36, szerda | Helyi

Kiütéses győzelemmel jutott tovább a megyei kupában a Perutz

A Veszprém vármegyei kupa 5. fordulójában az idén még veretlen Balatonfűzfő otthonába látogatott a Perutz, ahol sikerült revansot venni a bajnokságban elszenvedett vereségért és 5-0-s győzelemmel jutott tovább a Pápa.

2024. Május 01. 09:23, szerda | Helyi

Elindultak a fúvósok, ébresztőt fújnak a városnak

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.

2024. Április 30. 13:06, kedd | Helyi

Pápára jön Magyar Péter

Május másodikán csütörtökön, este 6-kor beszél a Fő téren, majd pedig kötetlen beszélgetésre invitálja a jelenlévőket a Tisza párt vezetője.