Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2024. Március 01. 13:06, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Grőber Attila: Ez a költségvetés a túlélésről szól!

Grőber Attila: Ez a költségvetés a túlélésről szól!

Az ellenzéki politikus elmondta, jelenleg a város a tartalékait éli fel azért, hogy egyáltalán a saját működését finanszírozni tudja.

Egy héttel ezelőtt tárgyalta és fogadta el az önkormányzat Képviselő-testülete az idei év költségvetését. Az ülésen vita bontakozott ki a büdzséről, amelyről a mai napon hírportálunknak mondta el véleményét az ellenzéki képviselő.

Grőber Attila szerint az idei és a tavalyi évi költségvetés szerkezete nagyon hasonló egymáshoz, annak ellenére, hogy tavaly az energiaválság meghatározta annak tervezését. - Akkor azt mondtam, hogy azért nem a '23-as büdzsé a legrosszabb, mert lesz egy '24-es is. Idén a működési bevételeink és kiadásaink között 300 millió forint mínusz van. Mindezt az előző évi maradványból, tehát korábbi megtakarításokból finanszírozza a város, magyarul feléljük a tartalékainkat, pusztán a működésünkre. Így két év alatt az egy milliárdos tartalékunkat gyakorlatilag feléljük - mondta el Grőber Attila, hozzátéve, a várható uniós pénzek módosítani fogják a költségvetést, ugyanakkor az kijelenthető, hogy saját erőből jelenleg 300 milliós mínusz van a büdzsében.

A politikus szerint mindez nagyrészt a központi költségvetés elvonásaival, és támogatásának érdemi növekedésének hiányával magyarázható, a normatív támogatás növekedése jóval alacsonyabb az infláció mértékénél, míg a szolidaritási hozzájárulás jelentős mértékben növekedett az elmúlt évhez képest, amelyet be kell fizetni a központi költségvetésbe.

Grőber Attila szerint a helyi városvezetés is hibás a jelenlegi helyzetért. Mint mondta, rossz konstrukcióban vettek fel hiteleket, amelyek kamatai nagy mértékben emelkedtek meg, jelentősen megterhelve a büdzsét. Bár hitelfelvételre szerinte is szükség volt, ám kiszámítható, akár fix kamatozású konstrukció jóval kisebb kockázattal járt volna.

A képviselő véleménye szerint költségvetési átcsoportosításokkal, az európai uniós források hatékony felhasználásával, és célzott hitelfelvétellel lehet plusz forrásokat rendelni egyes beruházásokra, fejlesztésekre. Grőber Attila ugyanis kiemelte, az idei büdzsé minimális fejlesztési forrást tartalmaz, mindössze 68 millió forint szerepel az új fejlesztések tételében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 14. 09:36, vasárnap | Helyi

Kikapott a rangadón a Perutz

A Balatonfűzfő elleni mérkőzésen a Perutz rosszul sáfárkodott a helyzeteivel, ezért nem tudott pontot sem szerezni.

2024. Április 13. 14:00, szombat | Helyi

Közletakarítás - Figyelemfelhívó akciót tartottak a Pápai Polgárok

Pápa 800 éves történelmének jelképei lehetnének a belvárosi közlék, mai állapotuk azonban sokkal inkább arról árulkodik, mennyire nem becsülik ezeket a kis utcácskákat sem a városlakók, sem pedig a városvezetés - vélik a civilek.

2024. Április 12. 17:09, péntek | Helyi

»Politikai kultúraváltásra van szükség Pápán« - Bemutatta csapatát Grőber Attila

A Közösen Pápáért Egyesület, az Élhető és Gyarapodó Városért Egyesület, illetve az ellenzéki pártok támogatásával induló jelöltek legfontosabb célkitűzése, hogy megváltoztassák a helyi politikai kultúrát.

2024. Április 12. 13:48, péntek | Helyi

A kínai üzletek számíthatnak NAV ellenőrzésre Pápán