Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2017. Február 07. 20:38, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Grőber Attila bírálta a költségvetést

Grőber Attila bírálta a költségvetést

Az MSZP önkormányzati képviselője nem szavazta meg a város idei költségvetését. Mint mondta, arról érdemi vitát sem lehetett folytatni, mivel szinte csak a kötelező feladatok ellátására és a város működésére van pénz.

Talán a Fideszesek se érzik magukénak

- Semmi rendkívüli nem történt a költségvetési rendelet tervezetének megvitatásán. Az ellenzéki pártok elutasították a költségvetést, nemmel szavaztak. Ezért azt gondolom, hogy ez a költségvetés a Fideszé, bár arról sem vagyok meggyőződve, hogy egyáltalán ők is a magukénak érzik azt – mondta Grőber Attila hozzátéve, 15 éves képviselősége alatt nem emlékszik arra, hogy valamelyik önkormányzati bizottság ne fogadta volna el a költségvetést, most ugyanis ez történt, a Humán Erőforrás Bizottság nem támogatta a büdzsét.

Nincs pénz, nincs miről vitázni

A szocialista politikus szerint az a fajta passzivitás, amely mind a Pénzügyi-, Gazdasági Bizottsági, mind pedig a képviselő-testületi ülésen volt tapasztalható azt üzeni, hogy a rendelettervezet olyan keret-kondíciókat tartalmaz csak, amiről nem lehet érdemi vitát folytatni. A kötelező feladatokat végre kell hajtani, működtetni kell a várost, és még arról sem lehet vitatkozni, hogy a meglévő összegeket mire fordítsák, mert ilyenek nem léteznek.

Veszélyben az önkormányzatiság

Grőber Attila szerint évek óta fennálló probléma, hogy a központi kormányzat és az önkormányzatok forráselosztása egyenlőtlen, mely az önkormányzatiságot veszélyezteti, mivel forrás hiányában beszűkülnek a helyben eldönthető beruházási lehetőségek. A képviselő azt is problémásnak tartja, hogy a korábbi helyi gazdasági tervek és a valóság nincs összhangban, a tényleges adóbevételek jóval elmaradnak a tervezettől.

Pang a helyi gazdaság

Az MSZP helyi elnöke szerint fejlesztésre is csekély összeg jut, a tervezett 306 millió forintból 240 millió áthúzódó fejlesztés. Az előttünk álló útfelújítások nem a saját gazdasági teljesítőképességünkből származnak, hanem központi kegyből. – Nagyon örülünk ennek, nincs olyan pápai, aki ne örülne. Azt csak halkan tesszük hozzá, hogy a teljes belterületi úthálózat felújítására nem 650 millió, hanem több mint 3 milliárd forint kellene – fogalmazott Grőber Attila, aki szerint a szűkös helyi költségvetési helyzet okozója az elmúlt évek gazdasági teljesítő képességének a pangása, miközben igazságtalan helyi adókkal terhelik meg a pápaiakat.

Negatív üzenet

Grőber Attila a december 20-ig ülésre utalva szólt arról a javaslatáról, mely a közigazgatásban dolgozó középfokú végzettségű munkatársak illetmény-kiegészítéséhez azon hivatali dolgozók esetében is biztosította volna az illetmény-kiegészítést, akik a garantált bérminimumnál többet keresnek. A képviselő-testület ezt az illetménykiegészítést nem szavazta meg, miközben ugyanazon az ülésen döntöttek a városatyák az alpolgármester illetmény-emeléséről. Grőber Attila szerint ez egy negatív üzenet a hivatali dolgozók és a nyilvánosság felé.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 08:05, csütörtök | Helyi

Nagy sikert aratott a Pannonia Reformata majálisa!

Nagyon sokan voltak kíváncsiak a Pannonia Reformata udvarában megtartott programokra, játékokra foglalkozásokra és vásárra.

2024. Május 01. 20:36, szerda | Helyi

Kiütéses győzelemmel jutott tovább a megyei kupában a Perutz

A Veszprém vármegyei kupa 5. fordulójában az idén még veretlen Balatonfűzfő otthonába látogatott a Perutz, ahol sikerült revansot venni a bajnokságban elszenvedett vereségért és 5-0-s győzelemmel jutott tovább a Pápa.

2024. Május 01. 09:23, szerda | Helyi

Elindultak a fúvósok, ébresztőt fújnak a városnak

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.

2024. Április 30. 13:06, kedd | Helyi

Pápára jön Magyar Péter

Május másodikán csütörtökön, este 6-kor beszél a Fő téren, majd pedig kötetlen beszélgetésre invitálja a jelenlévőket a Tisza párt vezetője.