Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. Szeptember 23. 13:25, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Grőber Attila: Az állam zsarolással próbálja megszerezni a Pápai Vízmű vagyonát

Grőber Attila: Az állam zsarolással próbálja megszerezni a Pápai Vízmű vagyonát

A képviselő szerint az önkormányzat jó gazdája a vízműveknek.

A Magyar Állam a vízközműszolgáltatáshoz, valamint a vízközművagyon üzemeltetéséhez kapcsolódóan, az ellátásbiztonság fokozása, a közszolgáltatással járó feladatok ellátásának optimális megszervezése, illetve az önkormányzatok és az állam közötti együttműködés lehetőségeinek bővítése érdekében megteremtette a jogszabályi lehetőséget az önkormányzati közfeladat állam részére történő átruházására. A jogszabályok lehetőséget biztosítanak az önkormányzatoknak arra, hogy a víziközmű vagyonelemeket önkéntes alapon állami tulajdonba adják. Ezt a kérdéskört is tárgyalta szeptemberi ülésén a város képviselő-testületet.
Grőber Attila szocialista városatya sajtótájékoztatóján kifejtette, véleménye szerint az állam a társaságokat fejlesztési forrásaikkal együtt kívánja megszerezni, méghozzá zsarolással. Elmondta, hogy a Vízmű a megemelkedett rezsiárak miatt a következő évben mintegy 800 millió forinttal nagyobb kiadással kell, hogy számoljon, amely kigazdálkodhatatlan összeg a társaság számára. Az önkormányzat előtt két lehetőség áll. Vagy átadja az államnak a Vízmű mintegy 4-5 milliárdos vagyonát, vagy pedig csődbe megy az önkormányzati cég. A képviselő az állam másfajta segítségnyújtását, támogatását sürgeti, hiszen véleménye szerint az önkormányzat jó gazdája a vízszolgáltatónak, és a szemétszállítás, vagy az oktatásügy példájából kiindulva könnyen elképzelhető, hogy állami tulajdonban romlana a szolgáltatás minősége, továbbá számos kérdést vet fel az állami szerepvállalás, melyekre nincs megnyugtató válasz.

Az ülésen a helyi gyermekétkeztetés kérdése is előkerült. Az idei évben immáron második alkalommal emelkedtek a díjak és az ételek minőségével kapcsolatban is merültek fel kifogások. Grőber Attila ezzel kapcsolatban elmondta, három osztály diákjait kérdezte meg, 100 diák közül mindössze 7-en étkeznek a szóban forgó konyhán, amely szerinte önmagáért beszél. Hozzátette: nagyobb állami szerepvállalásra lenne szükség a gyermekétkeztetés minőségének a javítása érdekében.

A helyi fizető parkolás rendszerének az átalakításával kapcsolatban a képviselő elmondta, a helyben lakók díjait továbbra is magasnak tartja, csökkenteni kellene azokat, továbbá a szabályozás sem feltétlenül ért célt, hiszen sok helyen csupán kijjebb tolódtak azok a közterületek, amelyeken díjmentesen elhelyezik gépkocsijukat a pápaiak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.