Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Szeptember 24. 14:47, szerda | Helyi
Forrás: Papa-ma.hu

Grőber Attila: Alig fejlődik a helyi gazdaság

Grőber Attila: Alig fejlődik a helyi gazdaság

Grőber Attila és dr. Bányai Katalin, a Baloldali Együttműködés polgármester- és egyéni képviselőjelöltje a helyi adók és a közszolgáltatások rendszeréről, és ehhez kapcsolódóan javaslataikról szóltak.

Grőber Attila a téma kifejtését megelőzően megjegyezte, hiányolja a önkormányzati választáson induló jelöltek következő öt évre szóló programjait. Mint mondta, valódi javaslatokkal, programokkal eddig nem találkozott. A polgármesterjelölt a város nemrég elfogadott gazdaságfejlesztési stratégiájában szereplő, a gazdaság fejlődésére vonatkozó megállapításokat bírálta. Grőber Attila elmondta, amennyiben az iparűzési adóbevételek alakulásából lehet következtetni a gazdaság helyzetére, úgy a növekedés nem éri el az évi 1 százalékot – jelentette ki a politikus.
- Ha az iparűzési adó tekintetében a 2010-es és a 2013-as lezárt évet figyelembe vesszük, a négy év során az iparűzési adó mértéke nem nőtt összesen 5 százalékot, a növekedés 4,6 százalék. Évekre visszaosztva a gazdasági növekedés nem sokkal több, mint 1 százalék évente, amely sokkal kevesebb annál, mint ami egyébként gazdaságélénkítést hoz – fejtette ki a polgármesterjelölt, majd szólt a mikrovállalkozások adómentességének megszüntetéséről.

Grőber Attila a helyi adók rendszerének megújításáról beszélt. Miután az elmúlt ciklusban csökkent a gépjárműadó és az SZJA helyben maradó része, ezért az önkormányzat a kieső bevételek pótlására újabb adókat vetett ki a lakosságra.
- Két ilyen adóteher volt, az egyik a mikrovállalkozások adómentességének megszüntetése, a másik a köznyelvben csak garázsadóként említett adónem. Ez utóbbi az elmúlt évben csaknem 4400 családot érintett. Véleményem szerint a garázsadó igazságtalan, mert a központi költségvetés elvonásai miatt a pápaiakra súlyos terheket hárít, de azért is mert, az önkormányzati rendelet majdnem a maximumot szabja ki négyzetméterenként. És igazságtalan azért is, mert az adó 4400 családot ért utol, ellenben a szakemberek biztosra mondják, hogy ennél több garázsként használt ingatlan van Pápán – magyarázta a jelölt, majd kijelentette, vissza kell állítani a mikrovállalkozások adómentességét, azonban a korábbival ellentétben 1,5 millió forintos összeghatárig, és el kell törölni a garázsadót.

A polgármesterjelölt a közszolgáltatások tekintetében elmondta, a pápai Közszolg Kft. munkájával elégedett, azonban a szemétszállítás rendszerét át kell gondolni. Grőber Attila szerint a szemétszállítás díját a termelt szemét mennyiségéhez kell igazítani, zöld hulladékgyűjtő telepeket kell kialakítani, és növelni kell a szelektív hulladékgyűjtő szigetek számát, ehhez kapcsolódóan lehetőséget kell biztosítani a lakosság számára arra, hogy otthon, külön gyűjthesse a műanyaghulladékot, melyet a közszolgáltató a rendszeres hulladékszállítás napjától eltérő időpontban szállít el.

Dr. Bányai Katalin javasolta az autóbusz-közlekedés átszervezését. Meggyőződése szerint átgondoltabb útvonal-hálózatra van szükség és össze kellene hangolni a helyi és helyközi autóbuszok, valamint a vonatok menetrendjét. A képviselőjelölt felvetette egy kisgyermekes autóbuszbérlet bevezetését is.
A politikus szólt a közintézmények akadálymentesítéséről és javaslatot tett egy ötéves cselekvési terv kidolgozására az utak, járdák és vízelvezető árkok állapotának javítására.
A közbiztonság tekintetében bővíteni kell a köztéri kamerarendszert és szorgalmazni kell további körzeti megbízotti irodák létesítését más lakótelepeken is – hangzott el a sajtótájékoztatón. Bányai Katalin megjegyezte azt is, ún. Ültess fát és virágot! elnevezésű programmal növelni kell a pápai zöldterületeket, hogy a város nagyobb eséllyel indulhasson a virágos települések versenyében.
A képviselőjelölt javasolta a meglévő játszóterek bővítését, korszerűsítését, ezenkívül felhívta a figyelmet ifjúsági pontok létesítésére, melyek a fiatalok szabadidős tevékenységeinek bővítését, a szabadidő hasznos eltöltését hivatottak szolgálni.

Fotó: archív

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.