Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Október 19. 19:26, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Grőber Attila: A kormány támadást intézett a jövő ellen

Grőber Attila: A kormány támadást intézett a jövő ellen

A szocialista párt megyei szervezetének alelnöke szerint a kormánypártok legalább három olyan támadást indítottak a jövő ellen, melyeknek nagyon súlyos társadalmi és gazdasági következményei lesznek.

Pártja és saját álláspontja szerint az első ilyen támadás a lakástakarékok állami támogatásának a megszüntetése. Úgy fogalmazott, olyan kis jövedelműektől vették el a lehetőséget, a jövőt, akiknek nincs lehetőségük arra, hogy ennél nagyobb megtakarítási formákba helyezzék a pénzüket, ráadásul mindezt "borzasztó cinizmussal tették". - Méltatlan a demokráciához az a sebesség és az a mód, ahogyan megszüntették. Két nap alatt hajtottak keresztül egy törvényt, amely százezrek életét befolyásolja. Hol van a nemzeti konzultáció, a társadalmi egyeztetés, vagy a nemzeti együttműködés rendszere - tette fel a kérdést a politikus, aki szerint a lakástakarék támogatásának megszüntetése nélkül is számos nehézséggel küzd a lakás és albérlet piac. Grőber Attila szerint vagy bizniszt láttak a döntés nyomán egyesek, vagy ez a megszorítások kezdeték jelenti és másra kell a pénz.

Az MSZP-s politikus a második támadást a tandíjban látja. Mint mondta, a Corvinus Egyetem 2020-tól kikerül az állami fenntartás alól és gazdasági társaság fogja működtetni. - Tudjuk, hogy ennek az lesz a következménye, hogy megszüntetik az államilag finanszírozott helyeket, növelik a külföldi hallgatók számát és tandíjat kell fizetni - mondta Grőber Attila, aki szerint ezt a modellt ki fogják terjeszteni más felsőoktatási intézményekre is. Hozzátette, a két említett támadást összeköti, hogy a legképzettebb, legalkalmazkodóbb, legtehetségesebb fiatalok fogják egyre inkább a jövőjüket nem Magyarországon elképzelni.

A harmadik támadásnak a közszférában tervezett létszámleépítést nevezte. - Több ezer köztisztviselőt bocsátanak el a munkahelyéről, át akarják őket képezni olyan területekre, ahol hiányszakmák vannak és mindezt mérhetetlen cinizmussal teszik, a gondoskodás jegyében. Felelős politikai közösségnek legalább azt kell megtennie, hogy minderről vitát folytat, tehát bárkit, bármikor, bárhol szívesen látok egy beszélgetésre - mondta Grőber Attila.

A péntek délutáni sajtótájékoztatón Kovács József, az MSZP pápa és környéke szervezetének elnöke arról beszélt, hogy aláírásgyűjtésbe kezdtek a közelmúltban, hiszen pártja csatlakozott Hadházy Ákos kezdeményezéséhez. Összesen egy millió aláírást szeretnének összegyűjteni azért, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez. A város frekventált pontjain gyűjtik a szignókat. Kovács József elmondta, helyben is nagy érdeklődést tapasztalnak, ugyanakkor sokan jelzik feléjük, hogy nyilvános helyen nem kívánják aláírni az ívet, ezért az MSZP Korvin utcai irodájában kedden és csütörtökön 9-11 óra között várják az érdeklődőket.

A tájékoztató végén az önkormányzati képviselő a helyi ellenzéki október 23-i megemlékezésére invitálta azokat, akik velük szeretnének emlékezni. Az alkalmat délután 3 órakor tartják a Magyar Piéta szobránál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

Megnyílt a IV. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál

Negyedik alkalommal rendezik meg Pápán a seregszemlét, amely az első két évben nem működhetett szokványos módon a Covid járvány miatt, tavaly óta azonban számos művész személyesen vesz részt a találkozón.