Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. Október 18. 13:58, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Gripenek támadták meg a Pápáról felszálló helikoptereket és sugárhajtású gépeket

Gripenek támadták meg a Pápáról felszálló helikoptereket és sugárhajtású gépeket

Nemzetközi helikopteres harcászati oktató képzés zajlik az MH Pápa Bázisrepülőtéren, amelynek egyik vizsgafeladata volt, hogy négy helikoptert és egy merevszárnyú gyakorlógépet támadtak meg a kecskeméti Gripenek.

Másodjára ad otthont az Európai Védelmi Ügynökség által szervezett nemzetközi helikopteres harcászati oktató tanfolyamnak 2022. október 3-21. között az MH Pápa Bázisrepülőtér.

A tanfolyamon hazánkat négyen képviselik, egy Airbus H-145 típusú helikopter személyzetét képezik.Csehország egy Mi-171lš helikopterre, és négy darab L-159 Alca sugárhajtású repülőgéppel érkezett, Hollandia két CH-47 Chinook-kal, Svédország egy UH-60 Black Hawk-kal, továbbá Portugália helikopter nélkül, csak személyzettel van jelen, míg kiképzők Ausztriából, Németországból és Svédország érkeztek Pápára. A magyar Gripenek segítik a képzést.

A hazánk Európai Uniós szerepvállalásából fakadó többnemzeti helikopter harcászati gyakorlat, a Helikopter Harcászati Oktató Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, a továbbiakban: HTIC), magas prioritású feladat. Az MH helikopter személyzeteinek harcászati felkészítése, gyakoroltatása elsősorban az Európai Védelmi Ügynökség (European Defence Agency, a továbbiakban: EDA) helikopter programjaira épül és támaszkodik. Hazánk 2012-ben csatlakozott a Helikopter Gyakorlatok Programhoz, 2020-ban pedig az HTIC-hoz.

Az EDA égisze alatt futó HTIC Program a helikopter személyzetek legmagasabb szintű harcászati képzését valósítja meg. Az HTIC keretében a helikopter harcászati oktatók képzése és kvalifikálása történik.

Az HTIC programban képzett helikopter harcászati oktatók szakmai tudása nagymértékben hozzájárul nemcsak a nemzeti helikopter harcászati képzési rendszer jövőbeni kialakításához, de a Többnemzeti Különleges Légi Kiképző Program Kiképző Központja által koordinált Különleges Légi Műveleti Csoport képesség kialakításához szükséges képzésekhez is. Ezen túlmenően pedig alapfeltétele a jövőben felállításra kerülő Többnemzeti Helikopter Kiképző Központban (Multinational Helicopter Training Centre, a továbbiakban: MHTC) vállalt kötelezettségünknek. Az MHTC a jelenleg EDA égisze alatt futó helikopter programok további kezelésére hivatott többnemzeti Szervezet lesz, a folyamatban lévő transzformációt követően.

Az HTIC Programhoz történő csatlakozással hazánk vállalta a kiképzés repülő fázisának 2023-ig történő befogadását, az EDA keretein belül, amelyre első alkalommal 2021-ben került sor. İgy az idei 2022-es HTIC Repülő fázisa a második alkalom hazánkban. Ezt követően 2024-2026 között, további legalább 3 alkalommal ad otthont Magyarország a HTIC oktató képzésnek, de akkor már az MHTC keretében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

Megnyílt a IV. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál

Negyedik alkalommal rendezik meg Pápán a seregszemlét, amely az első két évben nem működhetett szokványos módon a Covid járvány miatt, tavaly óta azonban számos művész személyesen vesz részt a találkozón.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék