Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Május 15. 13:40, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Gombahálózaton 'beszélgetnek' a növények

Gombahálózaton 'beszélgetnek' a növények

Földalatti gombahálózaton értekeznek egymással a növények: képesek figyelmeztető jeleket küldeni a többieknek a rájuk telepedő levéltetvekről - fedezték fel brit kutatók.

Az Aberdeeni Egyetem, a James Hutton Intézet és a Rothamstedi Kutatóközpont tudósainak meglátása szerint a növények olyan közönséges gombafajta közvetítésével "beszélgetnek", mint a Mycorrhiza. Ez a gomba a zöld növényeken telepszik meg - azaz rendkívül gyakori -, és a gazdanövény fotószintézisének termékeiből él, cserében pedig hírvivőként szolgál. A kutatók meglátása szerint levéltetű-támadás esetén a növények vegyi jeleket küldve figyelmeztetik társaikat, továbbá olyan vegyületet választanak ki magukból, amely elűzi a tetveket és vonzza a darazsakat, azok meg a levéltetűk természetes pusztítói.
A kutatók földalatti gombahálózattal összekötött és kapcsolat nélküli növényeket vizsgáltak. Arra jutottak, hogy a hálózathoz nem kapcsolódó növények nem riadóztatják társaikat vegyi jelekkel.
Mivel korábbi tanulmányok szerint növények képesek a levegőn keresztül is értekezni egymással vészjelző vegyületek kiválasztásával, a brit tudósok a gombahálózattal összekapcsolt növényeket lefedték zsákokkal, így légi kapcsolatuk lehetetlenné vált, csakis a "telegombás" maradt, a figyelmeztetés viszont megtörtént.
John Pickett kutató úgy véli, hogy a mezőgazdaságban hasznosítható tudatosan is a gombahálózat. Elméletileg, ha egy ültevényen egy "önfeláldozó" növény riadóztatja a többit, akkor azoknak idejük lehet felkészülni kártevők támadása ellen - adta hírül a Yahoo amerikai hírportál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.