Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Március 07. 15:05, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (SZZS)

Gőgös Zoltán: Fél éven belül újra gond lesz a húsgyárral

Gőgös Zoltán: Fél éven belül újra gond lesz a húsgyárral

Az országgyűlési képviselő Grőber Attilával tartott sajtótájékoztatóján örömtelinek nevezte az önkormányzati tulajdonszerzést, viszont szerinte komoly változások szükségesek ahhoz, hogy ne kerüljön újra bajba a gyár.

Gőgös Zoltán elmondta, a kialakult helyzetben elkerülhetetlen volt a tőkeemelés a Pápai Hús 1913 Kft.-nél, ám véleménye szerint ez nem jelent hosszútávú megoldást. - Az elmúlt évek megnövekedett adóterhei és a fokozódó fogyasztáscsökkenés olyan gazdasági helyzetbe sodorta a húsgyárat, melyből nem lesz könnyű kimászni. Radikális élelmiszer áfacsökkentésre van szükség ahhoz, hogy a pápaihoz hasonló cégek hosszútávon is megmenekülhessenek. Ez egy tűzoltó munka volt, de a tűz fészkét is fel kellene számolni - fogalmazott az MSZP-s képviselő, aki szerint a feketegazdaság is egyre nagyobb teret nyer az ágazatban, mely élelmiszermiszerbiztonsági aggályokat is felvet, de minimum versenyhátrányt okoz az olyan cégeknek, mint a Pápai Hús.

Gőgös Zoltán elmondta, egy célzott áfacsökkentésre van szükség, mely 27%-ról 5%-ra mérsékelné az adó mértékét a tőkehúsok, zöldségek, gyümölcsök, egyes tejtermékek és egyes pékáruk, a tojás, illetve a hazánkban fellelhető édesvízi halak esetében. - Ez körülbelül 80 milliárdos veszteséget jelentene a központi költségvetés számára, de meggyőződésem, hogy az összeg 2/3-a visszajönne a gazdaság fehéredéséből - mondta Gőgös Zoltán.

Grőber Attila önkormányzati képviselő köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a húsgyár megmentésében, szerinte példátlan összefogásra volt szükség ahhoz, hogy létrejöhessen a megállapodás.

Az MSZP politikusa a város költségvetésének rendelet-tervezetével kapcsolatban öt pontot emelt ki: - Ez a tervezet az eddigiekkel szemben egy jóval centralizáltabb rendelet. Én az erős kormányban és az erős önkormányzatban hiszek, ezért véleményem szerint nagyobb mozgásteret kellene adni az önkormányzatoknak - fogalmazott Grőber Attila. A politikus aggályosnak tarja azt is, hogy a költségvetés (az állam által átvállalt feladatkörök kiadásait beleszámítva és az egyszeri kiadásokat kivéve) saját számításai szerint mintegy 400 millió forinttal soványabb a tavalyinál. Mint mondta, a könyvvizsgálói jelentés szerint is felülvizsgáltatra szorul az, hogy van-e lehetőség fejlesztések elindítására a következő években.

Grőber Attila az adósságkonszolidációt korrekt lépésnek nevezte, ám szerinte az időt fontos kiemelni. - Ha nem törtönt volna meg az adósság átvállalása, akkor 2017-18-ra kifizethetetlen mértékűre emelkedett volna az adósság évi törlesztése. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy véleményem szerint a központi kormányzat elvonásai okozták a problémát - fogalmazott az önkormányzati képviselő.

Grőber Attilának komoly aggályai vannak a költségvetés bevételi oldalával kapcsolatban is. Szerinte az iparűzési adóból származó bevételek nem fognak a gazdasági környezet miatt olyan mértékben növekedni, hogy az előttünk álló legfontosabb fejlesztések megvalósulhassanak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 14:17, vasárnap | Helyi

Mind a négy belvárosi közle rendbetételével végeztek a Pápai Polgárok

A Pápai Polgárok arra kívánják felhívni a városlakók és a városvezetés figyelmét, hogy a pápai közlék turisztikai desztinációk is lehetnének, ha megfelelően karban és tisztán lennének tartva.

2024. Április 28. 14:00, vasárnap | Helyi

Május elsején ezúttal is ébresztőt fújnak a Pápai Fúvósok - Mutatjuk az útvonalat

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.

2024. Április 28. 08:33, vasárnap | Helyi

Katonai menetoszlopra kell számítani hétfőn Pápa térségében

Nemzetközi katonai logisztikai gyakorlat miatt érkeznek a járművek.

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.