Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Március 08. 14:09, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Giró-Szász: megszületett az alku az árfolyamrögzítésről

Giró-Szász: megszületett az alku az árfolyamrögzítésről

Kompromisszumot kötött a kormány a Bankszövetséggel az árfolyamrögzítés feltételeiről – értesült Index.hu.

A hírt ma reggel a Magyar Rádióban megerősítette Giró-Szász András kormányszóvívő. A kabinet és a Bankszövetség korábbi megállapodása egy olyan limitet határozott meg, amely a lakás értéke alapján határozta meg azok körét, akik igénybe vehetik az árfolyamgátat. A törvényt az új feltételek átvezetése után a parlament rövid időn belül elfogadhatja. Giró-Szász András közölte azt, hogy a közszférában dolgozók soron kívül, hamarabb vehetik majd igénybe az árfolyamgátat.

A legfontosabb újdonság, hogy a kedvezmény azoknak járna, akik 20 millió forintos vagy kisebb hitelt vettek fel devizában. A megállapodás részeként a Bankszövetség kérésére a kedvezményezetteknek csak lépcsőzetesen nyitják meg az árfolyamgát-rendszert. Az eredeti tervek szerint azok kérhették volna az árfolyamgátat, akinek a devizahitel fedezetéül szolgáló ingatlanjuk forgalmi értéke – a fedezetként való elfogadáskor – nem haladta meg a 30 millió forintot, erről szólt a kormány és a Bankszövetség között létrejött decemberi megállapodás, mely, akkor úgy tűnt, a bankokkal való megbékélés korszakának kezdete lehet. A Fidesz azonban a belépési korlát megemelését javasolta februárban. Eszerint mindenki kérhette volna a rögzítést, aki 30 millió forintnál kevesebb hitelt vett fel. A Bankszövetség akkor nem kommentálta ezt a számukra kedvezőtlen módosítót, információink szerint az ügyben nem is voltak előzetes egyeztetések a kormánnyal.

A javaslatot benyújtó fideszes Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának elnöke akkor közölte, hogy egyeztetéseket kezdeményez a Bankszövetséggel, mert az árfolyamgát rendszerének módosítása nem ultimátum, hanem egy javaslat, a Fidesz frakció javaslata.Az eredeti javaslat az adósok 71-72 százalékát fedte volna le. Úgy tudni, a mostani kompromisszumos megoldással a kormány és frakció számításai szerint ez az arány most 80 százalék fölé emelkedik.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára

2024. Április 15. 06:13, hétfő | Belföld

118 éves melegrekord dőlt meg

Megdőlt a 118 éves országos és a 85 éves fővárosi melegrekord is szombaton - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján vasárnap.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Belföld

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 15. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: