Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2013. Október 30. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: orientpress

Génhelyettesítéssel gyógyítható lesz az Alzheimer?

Génhelyettesítéssel gyógyítható lesz az Alzheimer?

Az Alzheimer-kór a szakértők szerint megelőzhető, sőt gyógyítható lehet a betegséget okozó hibás gén kijavításával. A tanulmány eredménye áttörő az orvoslásban, főleg miután a népesség elöregedése miatt az Alzheimer-kórosok száma várhatóan megduplázódik a jövőben. Bár a jelenlegi gyógyszerek késleltetik a betegség kialakulását, de mivel eredetét nem lehet gyökerestül kiírtani, ezért a szer hamar hatástalanná válik - írja a Daily Mail.

A tanulmány szerzője, Alzheimer-kór kutató a genetikai betegség eddigi legnagyobb átfogó elemzését végezte el. A mérföldkőnek számító tanulmány 180 korábbi, mintegy 15 országból származó tanulmány összesen 11 újonnan felfedezett olyan génre világít rá, amelyek hozzájárulnak a betegség kialakulásában.

Az új génekre úgy bukkantak rá, hogy mintegy 25 ezer Alzheimer-kóros páciens DNS-ét hasonlították össze 48 ezer egészséges résztvevőével. 'A gének önmagukban nem hordoznak nagy kockázatot a betegség kialakulására, ha azonban összetevődnek a hibák, jelentősen megnő a rizikó'- mondta Julie Williams professzor.

Ezúttal egy új lehetőségen gondolkodnak a szakemberek: a hibás DNS gén kijavítása mellett az Alzheimert okozó gének egészséges változatának orrspray-n keresztül a páciensek szervezetébe juttatásával meg lehetne akadályozni a betegség kifejlődését.

A szakember szerint tíz éven belül ki fognak tudni dolgozni egy hatékony génterápiát, amely lehetővé teszi, hogy a betegséget okozó elemek működését megváltoztassa.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink

2024. Május 08. 10:16, szerda | Belföld

Zuhanórepülésben az ipari termelés

KSH: márciusban 10,4 százalékkal csökkent az ipari termelés.

2024. Május 08. 07:45, szerda | Belföld

OH: nem volt hibás a matematikaérettségi feladatlapja

Nem tartalmazott hibát a matematikaérettségi feladatlapja - tájékoztatta az Oktatási Hivatal (OH) kedden az MTI-t.

2024. Május 08. 07:42, szerda | Belföld

Útinform: forgalomkorlátozások lesznek a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny miatt

Forgalomkorlátozásokra kell számítani a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny miatt, amely szerdán 12.50 órakor Karcagról indul, és az első napon Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyét érinti