Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Július 17. 07:41, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress

Genetikailag kódolt az alkohol és a zsíros ételek szeretete

Genetikailag kódolt az alkohol és a zsíros ételek szeretete

A kutatók szerint nem véletlen, hogy a nyugati emberek sokkal jobban szeretik a zsíros ételeket és az alkoholos italokat, mint a keleten élők.

A legfrissebb kutatási eredmények szerint ugyanis az egészségtelen ételek és italok iránti vonzódás genetikailag kódolt.

A kutatók elmondták: az emberek szervezetében létezik egy olyan genetikai kapcsoló, amely a galanin nevű gént, és ezzel együtt az éhséget és a szomjúságot szabályozza. Ennek a kapcsolónak az erősségétől függ, hogy milyen ételekre és italokra vágyunk - írja a Journal of Neuropsychopharmocology.

A tudósok a kutatásokat azért kezdték el, mert a nyugati világban az 1970-es évek óta folyamatosan növekszik az elhízottak aránya, míg ez a helyzet keleten sokkal kevésbé súlyos. Végül kiderült, hogy a szóban forgó genetikai kapcsoló a keletiek szervezetében sokkal gyengébb jeleket küld, ami miatt ők kevésbé vágynak a hízlaló ételekre és az alkoholra.

A szakemberek szerint a nyugatiak genetikai felépítése azért fejlődött ilyen irányba, mert a civilizáció kezdetén a sör és a tejtermékek számítottak Európában a legfontosabb kalóriaforrásnak a téli hónapokban. Ennek lehet a következménye az, hogy a nyugati emberek a mai napig kívánják a zsírban gazdag ételeket és az alkoholos italokat.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutató

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.