Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2024. Április 03. 09:13, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Gazdafórumot tartott Pápán az agrárminiszter!

Gazdafórumot tartott Pápán az agrárminiszter!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége szakmai fórumára a Batthyány iskola aulájában került sor.

A szép számú érdeklődőt Sövényházi Balázs, a NAK Veszprém vármegyei elnöke köszöntötte, majd dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő szólt a gazdákhoz, méltatva a kormány hozzáállását, amely jelentős mértékben támogatja a hazai agráriumot, az uniós forrásokon felül. Ezt követően dr. Gyöpös Gábor ügyvéd a gazdaságátadás valamint a földforgalmi szabályozás változásairól tájékoztatta a hallgatóságot.

Nagy István miniszter szerint Európában elfogyott a gazdák türelme. – Olyan fokon telepedett rá az európai agráriumra ez a minden hatástanulmányt nélkülöző, minden szakmaiságot mellőző zöld ideológia, ami az európai mezőgazdaság versenyképességének elvesztéséhez vezetett. Magyarország több mint 45 módosító javaslattal élt Brüsszelben, hogy a gazdák termelési körülményei egyszerűbbek legyenek - hangsúlyozta a miniszter.

A politikus szerint amióta az ukrán gabona bekerült az EU területére, a magyar kormány mindent elkövet azért, hogy segítséget nyújtson a védekezésben: lezárta határait az ellenőrizhetetlen ukrán gabona előtt, 80 százalékos nemzeti társfinanszírozásban részesítjük az európai uniós forrást. Ez azt jelenti, hogy 2027-ig a 600 milliárd forintos európai forrást 2300 milliárddal egészítjük ki. Támogatjuk a nagy beruházásokat, fejlesztéseket, a szakképzést, utóbbi azért fontos, hogy a fiatalok a változó környezetben, változó adottságok mellett a helyes válaszokat megtanulják. Fontos kérdés az, hogy hogyan tudjuk a forrásainkat optimalizálni, ehhez véleményem szerint termelői együttműködés, termelővédelmi törvény kell – húzta alá az agrárminiszter.

A hazai agrárhelyzettel kapcsolatban elhangzott,az elmúlt évek sok váratlan kihívást hoztak a hazai agrár- élelmiszeripar számára. A pandémia, az évszázados aszály, az ukrajnai háború nyomán megugró energia- és inputárak, az infláció, az ukrán mezőgazdasági termékek dömpingje miatt kialakult piaci anomáliák alaposan próbára tették az ágazat szereplőit. Ezen kihívások egyikére sem lehetett felkészülni. Ugyanakkor a kormány kiemelten támogatja a szektort, a tárcavezető arra emlékeztetett, hogy 2023-ban mintegy 1400 milliárd forint agrártámogatás kifizetése történt meg, amely abszolút rekordnak számít. Összehasonlításképpen megjegyezte, hogy 2010-ben ez az összeg még csupán 533 milliárd forint volt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 20:36, szerda | Helyi

Kiütéses győzelemmel jutott tovább a megyei kupában a Perutz

A Veszprém vármegyei kupa 5. fordulójában az idén még veretlen Balatonfűzfő otthonába látogatott a Perutz, ahol sikerült revansot venni a bajnokságban elszenvedett vereségért és 5-0-s győzelemmel jutott tovább a Pápa.

2024. Május 01. 09:23, szerda | Helyi

Elindultak a fúvósok, ébresztőt fújnak a városnak

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.

2024. Április 30. 13:06, kedd | Helyi

Pápára jön Magyar Péter

Május másodikán csütörtökön, este 6-kor beszél a Fő téren, majd pedig kötetlen beszélgetésre invitálja a jelenlévőket a Tisza párt vezetője.

2024. Április 30. 12:58, kedd | Helyi

Bocskay László visszalépett a jelöltségtől

A Fidesz-KDNP jelöltje kezelőorvosai javaslatára döntött úgy, hogy nem indul el az önkormányzati választáson, Pápa 3-as számú egyéni választókerületében.