Városlista
2020. július 10, péntek - Amália

Hírek

2011. Augusztus 24. 08:31, szerda | Helyi önkormányzati
Forrás: Naplo-online

Gázár helyett lakásfenntartási támogatás

Gázár helyett lakásfenntartási támogatás

Szeptembertől jelentősen átalakul a rendszer. Megszűnik a gáz- és távhőár támogatás, helyette kibővül a lakásfenntartási támogatás. Igényléssel kapcsolatos tudnivalók!

A lakásfenntartási támogatás a szociálisan rászorult személyeknek, családoknak az általuk lakott lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás.

A támogatás alanyi jogon, normatív alapon és méltányosságból állapítható meg. A támogatást a polgármesteri hivatalnál kell igényelni, támogatásra az jogosult, akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem nem haladja meg a 71 250 forintot, feltéve, hogy a háztartás tagjainak egyikének sincs vagyona.

A támogatást a kérelem benyújtása hónapjának első napjától kezdődően egy évre állapítják meg, tájékoztatott Angyal Éva, a veszprémi polgármesteri hivatal szociálpolitikai és egészségügyi irodavezetôje, aki elmondta: jelenleg 720-an kapnak lakásfenntartási támogatást.

Miután a Magyar Államkincstártól szeptember 1-jétől csak a nagycsaládosok kaphatnak gázár- és távhőtámogatást, a hivatal arra számít, hogy az említetteken kívül legalább 2000–2500-an igénylik majd a támogatást. Az összeget összetett számítás alapján számolják ki, minimuma 2500 forint. A lakásfenntartási támogatást a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán lehet igényelni. Az űrlapot szeptember elsejétől lehet átvenni vagy letölteni a város honlapjáról.

A szeptember elseje előtt megállapított lakásfenntartási támogatásokat a változás nem érinti, ezeknek az ügyfeleknek nem kell most kérelmet benyújtaniuk. Pápán is szeptember elsejével hatályba lépnek az egyes törvénymódosítások – emiatt változik az önkormányzati lakásfenntartási támogatás rendszere is, ami egyben önkormányzati rendeletmódosításokat von maga után.

A módosítás célja egyrészt a szociális gáz- és távhőtámogatás megszűnése miatt ellátás nélkül maradó jogosultak befogadása a lakásfenntartás rendszerébe, másrészt a támogatás célzottságának, valamint hatékonyságának a növelése. A törvény a jogosultsági jövedelemhatárt az öregségi nyugdíjminimum 250 százalékában határozza meg, és eltörli a lakásfenntartási költségek jövedelmen belüli arányára vonatkozó előírást.

A jövedelemszámítás alapja a fogyasztási egység lesz. A támogatás célzottságának és hatékonyságának növelése érdekében két módosítást vezet be: az egyik a támogatást igénylők vagyoni helyzetének vizsgálata, a másik pedig annak előírása, hogy a lakásfenntartási támogatást elsősorban természetben kell nyújtani – derült ki a pápai képviselő-testületi ülésre készült anyagból.

Ajkán eddig csaknem hétszázan kérték a lakásfenntartási támogatást, tudtuk meg a szociális és igazgatási iroda vezetőhelyettesétôl. Somogyi Gyöngyi elmondta lapunknak, hogy június végéig 636 igény futott be hozzájuk, azóta is folyamatosan emelkedik az igénylők száma, az várhatóan meghaladhatja az ezret is. A tavalyi évben a létszám kevéssel ezer alatt volt, idén azonban azok is beleeshetnek a támogatottak körébe, akik akkor még nem tartoztak oda. Villamos energia, távhôszolgáltatás fizetésének támogatása teszi ki az igények nagy részét.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 10. 08:20, péntek | Belföld

Ismét csökken a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon

A kormány gazdaságvédelmi intézkedéseinek hatására június második felétől ismét csökken a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon

2020. Július 10. 07:07, péntek | Belföld

Elítélték a balesetet okozó debreceni villamosvezető

A Debreceni Törvényszék csütörtökön helybenhagyta annak a villamosvezetőnek a büntetését,

2020. Július 10. 07:00, péntek | Külföld

A Brexit után továbbra is jelentős eltérések vannak az EU és London álláspontja között

Az e heti tárgyalások megerősítették, hogy a felek között továbbra is jelentős eltérések mutatkoznak az Európai Unió és az onnan nemrégiben kilépett Egyesült Királyság jövőbeni kapcsolatrendszerét illetően

2020. Július 10. 06:00, péntek | Kék hírek

Rendőrökre támadó férfiakat ítéltek szabadságvesztésre

Az ózdi, illetve a hajdúböszörményi bíróság rendőrökre támadó férfiakat ítélt szabadságvesztésre gyorsított eljárásban - tudatta Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője csütörtökön közleményben.