Városlista
2020. augusztus 9, vasárnap - Emőd

Hírek

2012. Január 03. 14:16, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu/BUMM.SK

Gasparovic: A magyarok húzzák elő a szlovák kártyát

Gasparovic: A magyarok húzzák elő a szlovák kártyát

Ivan Gasparovic államfő szerint bár egyes területeken zavartalan az együttműködés, mégis hazudnánk magunknak, ha azt állítanánk, nincs probléma Magyarország és Szlovákia között – írja a Bumm.sk hírportál.

„A közös érdekek kapcsán nincsenek problémák, legyen szó a gazdaság területéről, a külpolitikáról, vagy a visegrádi együttműködésről. Problémák vannak azonban a történelmünkkel, mely a jelenben is megjelenik olyan vélemények formájában, melyeket véleményem szerint ma már nehéz megvédeni. Mindannyian hazudnánk magunknak, ha azt állítanánk, hogy nincsenek problémáink” – mondta a TASR hírügynökségnek adott interjújában a köztársasági elnök.

A vitás kérdéseket, melyeket a vegyes bizottságoknak kellene megoldaniuk, szerinte racionálisabban kellene kezelni. Megjegyezte: a történelmet nem lehet elfelejteni, ám nem lehet irányadó akkor, ha ismét életre hívna néhány rég elfeledett problémát. „Nyitott vagyok bármiféle vitára a magyar féllel. Vannak azonban olyan dolgok, melyeket nem lehet nemzetközi politikai síkra terelni, magunknak kell azokat megoldani. A magyar fél pedig néha szívesen teszi nemzetközivé ezeket a problémákat” – figyelmeztetett.

Rossznak nevezete Budapest elképzelését a kettős állampolgársággal kapcsolatban. Elmondása szerint a kedvezményes honosítás ilyen formájára nincs nemzetközi példa. „A törvény alapján bárki jelentkezhet magyar állampolgárságért, mivel bár elődeinek nagy része Szlovákiában élt, de még az Osztrák–Magyar Monarchia idején született” – magyarázta, és hozzátette: érthetetlennek tartja a magyar törvényt.

A szlovák válaszreakció a kérdéses magyar jogszabályra az volt, hogy törvénybe iktatták: aki önként egy idegen ország állampolgárságát kérvényezi, elveszti szlovák állampolgárságát. Gasparovic szerint a megoldás az lenne, ha Magyarország eltörölné saját törvényét, s Pozsony ezután megszüntetné a választörvényt. „Akkor minden úgy lesz, mint volt azelőtt” – tette hozzá. Elmondása szerint ezt a véleményt tolmácsolta magyar partnerének, Schmitt Pálnak is legutóbbi találkozójukon. „Míg nem távolítják el a problémát, mely beleavatkozik a mi törvényeinkbe, addig nehéz lesz megegyeznünk” – jelentette ki.

Az államfőt dühíti az a vélemény is, hogy épp a szlovákok azok, akik előhúzzák a magyar kártyát. Véleménye szerint ez épp fordítva van. „A magyarok húzzák elő a szlovák kártyát, mert az ő részükről jönnek olyan kezdeményezések, melyekre kötelesek vagyunk reagálni. Tehát a magyar kártya fogalma számomra nem ül, inkább a szlovák kártya” – zárta szavait.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 09. 07:09, vasárnap | Külföld

Romániában meghaladta a 60 ezret az azonosított fertőzöttek száma

Romániában újabb 1350 embernél mutatták ki a koronavírust az utóbbi 24 órában, ezzel szombaton meghaladta a 60 ezret a járvány kezdete óta eddig beazonosított fertőzöttek száma.

2020. Augusztus 09. 05:00, vasárnap | Külföld

Több ember meghalt egy lakóháztűzben a csehországi Bohumínban

Tizenegy ember meghalt, amikor szombaton délután tűz ütött ki egy 13 emeletes lakóház legfelső részében a kelet-csehországi Bohumínban - jelentette a közszolgálati Cseh Hírtelevízió (CT24).

2020. Augusztus 08. 18:07, szombat | Külföld

Orosz vezérkar: rakétatámadásra atomcsapás lesz a válasz

Oroszország működésbe hozza nukleáris potenciálját egy területe ellen intézett rakétatámadás esetén

2020. Augusztus 08. 16:06, szombat | Külföld

Továbbra is ezer fölött a napi új fertőzöttek száma Németországban

Németországban immár harmadik napja regisztráltak ezernél több új koronavírus-fertőzöttet: az elmúlt 24 órában 1122-vel bővült a fertőzöttek, és tizenkettővel a halálos áldozatok száma