Városlista
2019. december 7, szombat - Ambrus

Hírek

2012. Január 03. 14:16, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu/BUMM.SK

Gasparovic: A magyarok húzzák elő a szlovák kártyát

Gasparovic: A magyarok húzzák elő a szlovák kártyát

Ivan Gasparovic államfő szerint bár egyes területeken zavartalan az együttműködés, mégis hazudnánk magunknak, ha azt állítanánk, nincs probléma Magyarország és Szlovákia között – írja a Bumm.sk hírportál.

„A közös érdekek kapcsán nincsenek problémák, legyen szó a gazdaság területéről, a külpolitikáról, vagy a visegrádi együttműködésről. Problémák vannak azonban a történelmünkkel, mely a jelenben is megjelenik olyan vélemények formájában, melyeket véleményem szerint ma már nehéz megvédeni. Mindannyian hazudnánk magunknak, ha azt állítanánk, hogy nincsenek problémáink” – mondta a TASR hírügynökségnek adott interjújában a köztársasági elnök.

A vitás kérdéseket, melyeket a vegyes bizottságoknak kellene megoldaniuk, szerinte racionálisabban kellene kezelni. Megjegyezte: a történelmet nem lehet elfelejteni, ám nem lehet irányadó akkor, ha ismét életre hívna néhány rég elfeledett problémát. „Nyitott vagyok bármiféle vitára a magyar féllel. Vannak azonban olyan dolgok, melyeket nem lehet nemzetközi politikai síkra terelni, magunknak kell azokat megoldani. A magyar fél pedig néha szívesen teszi nemzetközivé ezeket a problémákat” – figyelmeztetett.

Rossznak nevezete Budapest elképzelését a kettős állampolgársággal kapcsolatban. Elmondása szerint a kedvezményes honosítás ilyen formájára nincs nemzetközi példa. „A törvény alapján bárki jelentkezhet magyar állampolgárságért, mivel bár elődeinek nagy része Szlovákiában élt, de még az Osztrák–Magyar Monarchia idején született” – magyarázta, és hozzátette: érthetetlennek tartja a magyar törvényt.

A szlovák válaszreakció a kérdéses magyar jogszabályra az volt, hogy törvénybe iktatták: aki önként egy idegen ország állampolgárságát kérvényezi, elveszti szlovák állampolgárságát. Gasparovic szerint a megoldás az lenne, ha Magyarország eltörölné saját törvényét, s Pozsony ezután megszüntetné a választörvényt. „Akkor minden úgy lesz, mint volt azelőtt” – tette hozzá. Elmondása szerint ezt a véleményt tolmácsolta magyar partnerének, Schmitt Pálnak is legutóbbi találkozójukon. „Míg nem távolítják el a problémát, mely beleavatkozik a mi törvényeinkbe, addig nehéz lesz megegyeznünk” – jelentette ki.

Az államfőt dühíti az a vélemény is, hogy épp a szlovákok azok, akik előhúzzák a magyar kártyát. Véleménye szerint ez épp fordítva van. „A magyarok húzzák elő a szlovák kártyát, mert az ő részükről jönnek olyan kezdeményezések, melyekre kötelesek vagyunk reagálni. Tehát a magyar kártya fogalma számomra nem ül, inkább a szlovák kártya” – zárta szavait.

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 07. 16:31, szombat | Külföld

Rendkívül gyorsan fogy az oxigén az óceánokból a felmelegedés miatt

Rendkívül gyorsan fogy az oxigén az óceánokból a felmelegedés miatt, szaporodnak a \"halálzónák\" - állapította meg a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) friss jelentése, a téma eddigi legátfogóbb kutatása.

2019. December 07. 05:00, szombat | Külföld

Hatórányi szívmegállás után hoztak vissza az életbe egy nőt Barcelonában

Hatórányi szívmegállás után hoztak vissza az életbe egy nőt a barcelonai Vall d'Hebron kórház orvosai egy speciális, úgynevezett műtüdős kezelésnek köszönhetően.

2019. December 06. 16:51, péntek | Külföld

Legalább öt ember életét vesztette egy gázrobbanásban Eperjesen

Rendkívül erős gázrobbanás történt péntek délben egy 12 emeletes lakóház felső részében a kelet-szlovákiai Eperjesen, öt ember meghalt - jelentette a TASR közszolgálati szlovák hírügynökség.

2019. December 06. 16:03, péntek | Külföld

Terrortámadások elkövetését segítő online útmutatókra bukkant az Europol

Terrorizmussal összefüggő internetes tartalmakat felderítő akció keretében 1733 különféle, terrortámadások elkövetéséhez segítséget nyújtó online útmutatót talált nemzeti hatóságok szakembereinek bevonásával az Europol