Városlista
2021. május 14, péntek - Bonifác

Hírek

2012. Január 03. 14:16, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu/BUMM.SK

Gasparovic: A magyarok húzzák elő a szlovák kártyát

Gasparovic: A magyarok húzzák elő a szlovák kártyát

Ivan Gasparovic államfő szerint bár egyes területeken zavartalan az együttműködés, mégis hazudnánk magunknak, ha azt állítanánk, nincs probléma Magyarország és Szlovákia között – írja a Bumm.sk hírportál.

„A közös érdekek kapcsán nincsenek problémák, legyen szó a gazdaság területéről, a külpolitikáról, vagy a visegrádi együttműködésről. Problémák vannak azonban a történelmünkkel, mely a jelenben is megjelenik olyan vélemények formájában, melyeket véleményem szerint ma már nehéz megvédeni. Mindannyian hazudnánk magunknak, ha azt állítanánk, hogy nincsenek problémáink” – mondta a TASR hírügynökségnek adott interjújában a köztársasági elnök.

A vitás kérdéseket, melyeket a vegyes bizottságoknak kellene megoldaniuk, szerinte racionálisabban kellene kezelni. Megjegyezte: a történelmet nem lehet elfelejteni, ám nem lehet irányadó akkor, ha ismét életre hívna néhány rég elfeledett problémát. „Nyitott vagyok bármiféle vitára a magyar féllel. Vannak azonban olyan dolgok, melyeket nem lehet nemzetközi politikai síkra terelni, magunknak kell azokat megoldani. A magyar fél pedig néha szívesen teszi nemzetközivé ezeket a problémákat” – figyelmeztetett.

Rossznak nevezete Budapest elképzelését a kettős állampolgársággal kapcsolatban. Elmondása szerint a kedvezményes honosítás ilyen formájára nincs nemzetközi példa. „A törvény alapján bárki jelentkezhet magyar állampolgárságért, mivel bár elődeinek nagy része Szlovákiában élt, de még az Osztrák–Magyar Monarchia idején született” – magyarázta, és hozzátette: érthetetlennek tartja a magyar törvényt.

A szlovák válaszreakció a kérdéses magyar jogszabályra az volt, hogy törvénybe iktatták: aki önként egy idegen ország állampolgárságát kérvényezi, elveszti szlovák állampolgárságát. Gasparovic szerint a megoldás az lenne, ha Magyarország eltörölné saját törvényét, s Pozsony ezután megszüntetné a választörvényt. „Akkor minden úgy lesz, mint volt azelőtt” – tette hozzá. Elmondása szerint ezt a véleményt tolmácsolta magyar partnerének, Schmitt Pálnak is legutóbbi találkozójukon. „Míg nem távolítják el a problémát, mely beleavatkozik a mi törvényeinkbe, addig nehéz lesz megegyeznünk” – jelentette ki.

Az államfőt dühíti az a vélemény is, hogy épp a szlovákok azok, akik előhúzzák a magyar kártyát. Véleménye szerint ez épp fordítva van. „A magyarok húzzák elő a szlovák kártyát, mert az ő részükről jönnek olyan kezdeményezések, melyekre kötelesek vagyunk reagálni. Tehát a magyar kártya fogalma számomra nem ül, inkább a szlovák kártya” – zárta szavait.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 14. 13:04, péntek | Külföld

Villám csapott egy indiai erdőbe, 18 elefánt pusztult el

Egy 18 elefántból álló csorda tetemeit találták meg az északkelet-indiai Asszam államban, miután a Kandoli védett erdőbe villám csapott.

2021. Május 14. 09:59, péntek | Külföld

A fertőzöttek száma 160,8 millió, a halálos áldozatoké 3,34 millió

A világon 160 828 503 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 340 359 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem péntek reggeli összesítése szerint.

2021. Május 14. 06:00, péntek | Külföld

Enyhítenek a korlátozásokon Szlovéniában

Szlovéniában tovább enyhítenek a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon:

2021. Május 13. 19:18, csütörtök | Külföld

Több mint 5,4 millió EU-állampolgár kért brit letelepedési engedélyt

A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett adatai szerint meghaladta az 5,4 milliót azoknak az EU-állampolgároknak a száma, akik tartós letelepedési engedélyért folyamodtak a brit hatóságokhoz.