Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. December 17. 14:24, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Füst gomolyog a főváros felett

Füst gomolyog a főváros felett

Néhány órás viszonylagos nyugalom után kiújultak az erőszakcselekmények Kairóban.

A kormányzati épületek körzetében a tüntetők köveket és benzinespalackokat hajigálnak. A központi Tahrír tér fölött sűrű fekete füstoszlop gomolyog, feltehetőleg a tüntetők sátrai kaphattak lángra. Egyes tüntetők azt állítják, katonák hatoltak be a térre, hogy kiszorítsák onnan a demonstrálókat. A katonák lezárták a térre vezető utakat is. Egyes beszámolók szerint súlyos összecsapások törtek ki a téren tiltakozók és a rendfenntartók között.

Kamál Ganzúri kormányfő egy sajtóértekezleten annak a véleményének adott hangot, ami most folyik Egyiptomban, már nem forradalom, hanem ellenforradalom. Ezek az emberek a Tahrír téren már korántsem annak a forradalomnak az ifjai, amely elűzte Hoszni Mubarakot a hatalomból. Ganzúri szerint a népfelkelők közé olyan elemek furakodtak, akik nem Egyiptom javát akarják.

Nyolc ember maghalt az összecsapásokban

A tüntetők és a biztonsági erők összecsapásai során nyolc ember meghalt és 299 megsebesült pénteken az egyiptomi fővárosban – közölte az egyiptomi egészségügyi minisztérium. A legutóbbi összesítés 3 halottról és 257 sebesültről számolt be.

Szemtanúk beszámolója szerint az összetűzéseket az váltotta ki, hogy a rendőrök pénteken őrizetbe vettek egy embert a hetek óta a kormány székháza előtt táborozók közül. A tömeg ezt követően kövekkel dobálta meg a rendfenntartókat, mire azok vízágyúkat vetettek be a tiltakozókkal szemben. Néhány rendőr figyelmeztető lövéseket is leadott, illetve visszadobálta a feléjük hajított köveket. Három gépkocsi és több sátor kigyulladt. A tiltakozók az este folyamán elzárták a Tahrír térre vezető egyik sugárutat is.

Címkék: egyiptom, kairó, tüntetés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.