Városlista
2021. december 9, csütörtök - Natália

Hírek

2020. Július 27. 14:45, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Furcsa hangokat hallanak éjszakánként a tókertiek

Furcsa hangokat hallanak éjszakánként a tókertiek

Tűzijátékhoz, vagy lövöldözéshez hasonló hangok törik meg a csendet a városrészben, melyek hol ismétlődnek, hol pedig hosszabb szünet után hallhatók újra.

Több olvasónk is jelezte, hogy a nyitott ablakokon keresztül korábban nem tapasztalt zajokat hallanak, elsősorban a Tókert városrészben, de bizonyos széljárás mellett a város más pontjain is hallhatók ezek a durranások.

Voltak, akik a Bázisrepülőtérre tippeltek, ezért megkerestük a létesítményt, hogy végeznek-e valamilyen gyakorlatokat éjszakánként, amelyek hasonló hanghatással járnak, de határozottan kijelentették, hogy nem tőlük jönnek ezek a zajok, máshol kell keresni azok forrását.

Megkerestük Bakos Lászlót, a térség önkormányzati képviselőjét, aki rögtön tudta, hogy mire gondolunk. Mint mondta, őt is több tókerti kereste már meg, de mivel maga is a városrész lakója, saját fülével is hallja a zajokat. Elmondta, hogy a durranásokat vadriasztók adják ki, amelyek több helyen vannak telepítve a Pápa és Nagygyimót közötti földeken.

A vadak ugyanis súlyos károkat okoznak a termésben, ami nemcsak a gazdáknak, de a vadásztársaságoknak is komoly problémát okoz, lévén, hogy a kárt nekik kell megtéríteni, ezért azt kérik a tulajdonosoktól, hogy tegyenek óvintézkedéseket. A védekezés egyik módja pedig a vadriasztó gázágyúk használata.

A gázágyú propán- vagy butángázzal működik, melynek köszönhetően igen hangos detonáció érhető el, és így a madarak, illetve a vadállatok elriasztásával megvédhető a termés.A gázágyú működése a propán-propánbutángáz és levegő megfelelő elegyének való időzített begyújtásával éri el a maximális hanghatást.

Az internetet böngészve más településeken élők problémáival is találkoztunk, akiket szintén zavarnak a durranások. Úgy tudjuk, hogy az ágyúk használatát sem helyi, sem pedig központi rendelet nem tiltja.

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 09. 12:06, csütörtök | Helyi

Kamionnal karambolozott egy személyautó Devecser és Noszlop között, árokba borult egy autó a 83-ason

A tűzoltók feszítővágóval szabadítják ki a kisebb jármű vezetőjét.

2021. December 09. 08:00, csütörtök | Helyi

Eldőlt, hogy milyen burkolatot kap a Kossuth utca

A Kossuth utca első szakaszára kiírt közbeszerzési eljárásban szerepel már, hogy milyen típusú térburkolattal kell ellátnia majd a kivitelezőnek a város sétáló utcáját.

2021. December 09. 07:32, csütörtök | Helyi

Figyelem! Ónos eső miatt adtak ki figyelmeztetést!

Később jöhet a havazás.

2021. December 08. 16:43, szerda | Helyi

Ittas volt a körforgalomban balesetező sofőr

A Pápai Rendőrkapitányság büntető- és közigazgatási eljárást is indított a pápai sofőrrel szemben.