Városlista
2020. október 24, szombat - Salamon

Hírek

2020. Július 27. 14:45, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Furcsa hangokat hallanak éjszakánként a tókertiek

Furcsa hangokat hallanak éjszakánként a tókertiek

Tűzijátékhoz, vagy lövöldözéshez hasonló hangok törik meg a csendet a városrészben, melyek hol ismétlődnek, hol pedig hosszabb szünet után hallhatók újra.

Több olvasónk is jelezte, hogy a nyitott ablakokon keresztül korábban nem tapasztalt zajokat hallanak, elsősorban a Tókert városrészben, de bizonyos széljárás mellett a város más pontjain is hallhatók ezek a durranások.

Voltak, akik a Bázisrepülőtérre tippeltek, ezért megkerestük a létesítményt, hogy végeznek-e valamilyen gyakorlatokat éjszakánként, amelyek hasonló hanghatással járnak, de határozottan kijelentették, hogy nem tőlük jönnek ezek a zajok, máshol kell keresni azok forrását.

Megkerestük Bakos Lászlót, a térség önkormányzati képviselőjét, aki rögtön tudta, hogy mire gondolunk. Mint mondta, őt is több tókerti kereste már meg, de mivel maga is a városrész lakója, saját fülével is hallja a zajokat. Elmondta, hogy a durranásokat vadriasztók adják ki, amelyek több helyen vannak telepítve a Pápa és Nagygyimót közötti földeken.

A vadak ugyanis súlyos károkat okoznak a termésben, ami nemcsak a gazdáknak, de a vadásztársaságoknak is komoly problémát okoz, lévén, hogy a kárt nekik kell megtéríteni, ezért azt kérik a tulajdonosoktól, hogy tegyenek óvintézkedéseket. A védekezés egyik módja pedig a vadriasztó gázágyúk használata.

A gázágyú propán- vagy butángázzal működik, melynek köszönhetően igen hangos detonáció érhető el, és így a madarak, illetve a vadállatok elriasztásával megvédhető a termés.A gázágyú működése a propán-propánbutángáz és levegő megfelelő elegyének való időzített begyújtásával éri el a maximális hanghatást.

Az internetet böngészve más településeken élők problémáival is találkoztunk, akiket szintén zavarnak a durranások. Úgy tudjuk, hogy az ágyúk használatát sem helyi, sem pedig központi rendelet nem tiltja.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 24. 06:38, szombat | Helyi

7 újabb igazolt eset, már 66 az aktív esetek száma Pápán

Összesen 321 fő van jelenleg karanténban a városban.

2020. Október 23. 19:44, péntek | Helyi

Október 23. - Ma is össze kell fognunk a kultúránkat veszélyeztető támadással szemben

Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke tartott emlékbeszédet az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen Pápán.

2020. Október 22. 09:35, csütörtök | Helyi

Újabb vadászrepülőgép emlékmű épülhet Pápa határában

Az új 83-as út bázisrepülőtéri lehajtójának körforgalmában kapna helyet egy MiG-23 emlékmű.

2020. Október 22. 09:20, csütörtök | Helyi

Kitették a Perutz keretéből Császár Attilát

A Perutz FC – Nagykanizsa mérkőzést követően (1-2) Lengyel Ferenc döntése értelmében szakmai okok miatt határozatlan időre kikerült csapatunk keretéből Császár Attila.