Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Május 16. 13:03, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu

Frontális támadást indít a Google

Frontális támadást indít a Google

A Google számos újítást és meglepetést mutatott be az éjjel megtartott I/O 2013 konferenciáján. Nincs új mobil, tablet és Android, de az irány általános támadás.

Az elmúlt napokban és hetekben több információ vezette fel a Google várva várt éves konferenciáját, az I/O 2013-at. A Google Glassről, azaz a számítógép-szemüvegről már sokat hallottunk, állítólag már fel is törték. A hírek egy következő Android teszteléséről is szóltak, majd napokkal a konferencia előtt kiderült, hogy megújul a Google Térkép, készül a cég órája, és az a hír is napvilágot látott, hogy a társaság minden eddiginél nagyobb tárhelyet ad felhasználóinak.

Majd eljött a nagy nap, és San Franciscó-i Moscone Centerben hatezer, mintegy 200 000 forintnak megfelelő összegért jegyet váltó, elsősorban szakmabeli érdeklődő várta a bejelentéseket. Nem is csalódtak. A Google rendkívül széles frontot nyitott, szinte minden területen fejleszt és támad. Nem kíméli a Facebookot, az Apple-t és a Microsoftot sem. Az újdonságokból válogattunk egy csokorra valót. Közel az 1 milliárd Androidhoz

A Google tavaly június végén jelentette be az Android 400 milliós aktiválási számának elérését – egy évvel korábban még a 100 milliós küszöb átlépését ünnepelhették –, mostanra pedig elérték a 900 milliós aktiválást. „Az Android azzal a céllal született meg, hogy egy nyílt forráskódú standardot adjon a világnak. Mostanra a világ legnépszerűbb mobiloprendszerévé vált” – mondta Sundar Pichai, a Google Android- és Chrome-fejlesztésért felelős első elnökhelyettese közvetlenül a konferencia előtt.

Ezzel párhuzamosan a Chrome böngésző 750 milliós letöltésnél jár, a Google-részvények árfolyama pedig átlépte a 900 dolláros határt, ami csak az Apple árfolyamával párhuzamba állítva értékelhető. Az Apple 400 alá csúszott úgy, hogy nemrégen még 700-nál találkozott a két érték.

All Access, a Google-rádió

Az egyik meglepetést a All Access bejelentése jelentette. Ez a Google-rádió, amelyen át zeneszámok millióit lehet elérni, igaz nem ingyenesen, hanem havi 10 dollárért. A piacon vannak hasonló, olcsóbb, sőt ingyenes szolgáltatások is. Az All Access lehetővé teszi a manuális dalválogatást, de az Explore funkció használatával ajánlatokat is kaphatunk olyan zenékre, amelyek közel állhatnak hozzánk. Akadnak szakértők, akik kétségbe vonják a Google zenei sikerét, mivel a Spotifynak például már 24 millió felhasználója van, de közülük mindössze 6 millió vállalta az előfizetést.

Google Hangouts – élő videokonferencia

A konferencia látogatói azt remélték, hogy a Google bejelenti az Android 4.3-at vagy az 5.0-t, de ebben csalódniuk kellett. A cég nem az új operációs rendszert, hanem annak a hang irányában folyó fejlesztését mutatta be. A Google Hangouts alkalmazás lehetővé teszi az Android- és az iOS-felhasználók számára, hogy szövegeket küldjenek egymásnak, képeket osszanak meg és videokonferencián beszélgessenek egymással. A hang ugyanis egyre meghatározóbb lesz a Google-felhasználók körében, a Chrome például olyan funkcióval bővül, amely a hanggal való keresést is lehetővé teszi. Ez funkció korábban csak okostelefonokon volt elérhető.

Google Play: megduplázódott a forgalom

A Google beszámolója szerint a cég netboltja 48 milliárd letöltést jegyzett eddig, havonta mintegy 2,5 milliárddal bővül, így megtörténhet, hogy rövidesen ismét átveszi a vezetést az Apple mostanában 50 milliárd letöltést ünneplő áruházától. Örömmel újságolták, hogy a Google-vásárlók az egy évvel ezelőtti állapothoz képest fejenként két és félszer annyit költenek a Google Playben. A cég vezetői abban reménykednek, hogy ez az összeg tovább növekedik majd az új, 3D-s játékok, valamint a már említett zenei szolgáltatás segítségével.

A bejelentések és bemutatások szerint drasztikusan átalakul a Google+ közösség felülete és szolgáltatásai. A társaság nem adja fel, a Facebook nyomába kíván lépni, és felzárkózni. Az érdekesebb lehetőségek közül kiemelkedik a „minimál-Photoshop-funkció”, amelynek segítségével a feltöltött képeket alapkorrekciónak vetik alá, javítják az élességét, a fényviszonyait.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár