Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Április 22. 14:01, vasárnap | Külföld
Forrás: OrientPress

Francia elnökválasztás - ki nyer ma?

Francia elnökválasztás - ki nyer ma?

Vasárnap, azaz ma tartják az elnökválasztás első fordulóját Franciaországban.

Nicholas Sarkozy jelenlegi elnök legesélyesebb kihívója a szocialista Francois Hollande, de a jelöltek közé tartozik a szélsőjobboldali Marine Le Pen és a trockista Nathalie Arthaud.

A második fordulóra – amennyiben lesz – május 6-án kerül sor. A közvélemény-kutatások alapján megkopott Sarkozy népszerűsége, nagyobb az esélye, hogy Hollande foglalja el az elnöki széket az Élysée palotában.

A gazdasági hatásokat tekintve jó hír, hogy mindkét esélyes jelölt eltökélt a költségvetési deficit lefaragásában, mindketten 3 százalékos hiánycélt jelöltek meg 2013-as célként. Hollande növelné az állami kiadásokat és ezzel párhuzamosan a jövedelmet, a profitot terhelő adókat, és újratárgyalná a Sarkozy-Merkel paktumot. Sarkozy ezzel szemben inkább a kiadásokat faragná le 79 millió euróval 5 év alatt, a költségvetés konszolidálása érdekében, és nyilván érintetlenül hagyná a paktumot. Az Equilor elemzői szerint Hollande győzelmét negatívabban fogadná a piac, mert a paktum újratárgyalása az egész EU egységét kérdőjelezné meg.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.