Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2021. Február 09. 15:33, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Forgalommal szemben kerékpárral: Szabályos?

Forgalommal szemben kerékpárral: Szabályos?

Bár már nem új szabály, még mindig sok a tévhit, hogyan közlekedhetünk biciklivel az egyirányú utcákban. Mit enged, és mit nem a KRESZ a kerékpárosok részére?

Olvasónk hívta fel a figyelmünket arra a Pápán is gyakran tapasztalható jelenségre, mely szerint egyes kerékpárosok abban a tévhitben közlekednek, hogy a kétkerekűvel teljesen szabályosan tekernek egyirányú utcákban, szemben a forgalommal.

Már több mint 10 éve, hogy a KRESZ egy új szabályt vezetett be a kerékpárral közlekedők számára. Ez alapján a kerékpáros meghatározott esetekben a forgalommal szemben is behajthat az egyirányú utcákba. A szabály nem minden esetben engedi ezt meg, ezt azonban sajnos nem mindenki tudja, vagy tartja be. Hogyan is szól pontosan az engedmény?

„Ha az „Egyirányú forgalmú út” jelzőtáblák alatt elhelyezett kiegészítő táblán autóbuszt és/vagy kerékpárt mutató ábra jelenik meg:

a) az úttesten kijelölt kerékpársávon, ennek hiányában az úttest jobb széléhez húzódva a kerékpáros,
b) az autóbusz forgalmi sávon a menetrend szerint közlekedő autóbusz,
c) a kerékpáros által is igénybe vehető autóbusz forgalmi sávon – az autóbusz részére kijelölt közlekedési iránnyal megegyezően – a kerékpáros is
a jelzőtáblán megjelölt iránnyal szemben közlekedhet.” – mondja ki a KRESZ.

Nem minden egyirányú utcába lehet a forgalommal szembe behajtani. Feltétel, hogy ezt a lehetőséget egy kiegészítő tábla jelezze a kerékpárosok számára. Nem véletlen ez a szabály, hiszen igen balesetveszélyes, ha egy egyirányú utcában váratlanul felbukkanó biciklisek „zavarják meg” a forgalmat.

De ha már kerékpározás. Nézzünk még néhány szabályt, ami a bringásokra vonatkozik:

Kerékpárosok a zebrán át: nem tekerve, tolva!

Másik gyakran megfigyelhető hiba a kétkerekűvel közlekedőknél, hogy a kijelölt gyalogátkelőhelyen a gyalogosok között suhannak át az út egyik oldaláról a másikra. Ugyanakkor erre is tartalmaz előírást a KRESZ.

„A kerékpárosnak a kerékpárról le kell szállnia és azt tolva – a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint – kell az úttesten áthaladnia.” – rögzíti a szabály.

Mi a helyzet a "nullakezezéssel"?

A cirkuszi porondon kifejezetten örömmel csodáljuk az egykeréken, kormány nélkül bemutatott produkciókat. De ugyanez nem való az utcai közlekedésbe. A kerékpárosok részére a KRESZ kifejezetten kimondja, hogy

„Tilos elengedett kormánnyal kerékpározni.”

Kutyasétáltatás biciklivel?


Bizony azzal is találkozhatunk, hogy a gazdi teker, miközben a kutya a bicikli mellett, vagy inkább az előtt szalad. Nyilván jó móka ez a kutyusnak és kevésbé fárasztó a gazdinak, mintha gyalogosan, netán futva kellene a kis kedvenc mozgás igényét kielégíteni. A kérdés, hogy szabályos-e?

A KRESZ-ben erre is egyértelmű a válasz.

Tilos kerékpárt állattal vontatni és kerékpárral állatot vezetni.

Vagyis nem igazán szabályos, ha a kerékpárt tekerve akarjuk a kutyát sétáltatni.

Tekerhetünk-e a járdán?
Szerencsés esetben megfelelő kerékpárút áll rendelkezésünkre a kétkeréken „száguldáshoz”. De hol tekerhetünk, ha nincs kerékpárút?

Kerékpárral közlekedhetünk:

- a kerékpárúton,
- a kerékpársávon,
- erre utaló jelzés esetén az autóbusz forgalmi sávon,
- ahol az előzőek nem állnak rendelkezésre, ott a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán,
- a lakott területen kívüli úton,
- a főútvonalként megjelölt úton az úttest jobb széléhez húzódva.
- Lakott területen meghatározott esetekben a járdát is használhatják a kerékpárosok. Erre akkor van lehetőség, ha az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan. Ekkor azonban figyelni kell arra, hogy a járdán a gyalogos forgalom zavarása nélkül és legfeljebb 10 km/óra sebességgel szabad kerékpárral közlekedni.

Forrás: erthetojog.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:06, kedd | Helyi

Pápára jön Magyar Péter

Május másodikán csütörtökön, este 6-kor beszél a Fő téren, majd pedig kötetlen beszélgetésre invitálja a jelenlévőket a Tisza párt vezetője.

2024. Április 30. 12:58, kedd | Helyi

Bocskay László visszalépett a jelöltségtől

A Fidesz-KDNP jelöltje kezelőorvosai javaslatára döntött úgy, hogy nem indul el az önkormányzati választáson, Pápa 3-as számú egyéni választókerületében.

2024. Április 29. 13:40, hétfő | Helyi

Ismert olasz zenésznek adta ki magát, 3 milliót utalt neki a pápai hölgy

Egy ismert olasz együttes egyik tagjának adta ki magát a romantikus csaló, aki egy csomó pénzt kért a pápai nőtől - írja a Police.hu.

2024. Április 29. 09:24, hétfő | Helyi

Mindenki táncolt - Tánc világnapja Pápán

Az április 29-i tánc világnapjához kapcsolódóan kétnapos rendezvényt szervezett Pápán, a Vadvirág Művészeti Egyesület és a Tánc-Lánc Alapítvány.