Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Január 19. 05:01, péntek | Belföld
Forrás: mti

Folyamatosan nő a napenergiát felhasználók száma

Folyamatosan nő a napenergiát felhasználók száma

Folyamatosan nő azoknak a fogyasztóknak a száma, akik részben napenergia hasznosításával fedezik háztartásuk, intézményük vagy vállalkozásuk áramfelhasználását - közölte az NKM Nemzeti Közművek Zrt. csütörtökön.

Az elmúlt három évben 2667 háztartási méretű kiserőmű kapcsolódott be az NKM Áramhálózati Kft. villamoshálózatába, ezek összes beépített teljesítménye csaknem eléri a 25 ezer kilowattot (kW).

A legdinamikusabb növekedés 2010 és 2015 között volt. A napelemes rendszerek telepítését és így az alternatív energia felhasználását támogató pályázati lehetőségekkel főként a nagyobb felhasználók, egészségügyi intézmények, iskolák, polgármesteri hivatalok éltek. Az elmúlt két évben a lakosság körében is nőtt az igény kisebb teljesítményű háztartási méretű kiserőművek létesítésére.

Az NKM Áramhálózati Kft. minden esetben meghatározza a hálózatra csatlakozás feltételeit, és azok szakszerű, biztonságos teljesítése után kapcsolja a hálózatba a felhasználót, az igény beadását követően 3-4 hónapon belül. A háztartási méretű kiserőművek átlagos teljesítménye 8-10 kilowatt körüli - ismertette közleményében a társaság.

A napelemes rendszert kialakító fogyasztóknál úgynevezett ad-vesz mérőórát szerel fel az áramszolgáltató. Erre azért van szükség, mert a napos időszakokban megtermelt áramot az adott fogyasztási hely vagy saját maga felhasználja, vagy azokban az időszakokban, amikor többet termel az erőmű az aktuális saját igényhez képest, akkor a villamoshálózatba táplálja be a többlet energiát. A mérő megméri a visszatáplált energiát, és azt is, amit az ügyfél a hálózatból elfogyaszt. Az elszámolás az egyenleg alapján történik meg havonta vagy évente egy alkalommal.

Az NKM áramszolgáltatójának tapasztalatai szerint az ügyfelek a háztartási méretű kiserőművek beépített teljesítményét úgy választják meg, hogy az erőmű átlagos éves termelése fedezze a háztartás éves villamos energia szükségletét.

Címkék: napelem, napenergia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.