Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Október 04. 07:25, kedd | Életmód
Forrás: HírTV

Fizetik az oltást, hogy ne legyenek betegek a dolgozók

Fizetik az oltást, hogy ne legyenek betegek a dolgozók

Egyre több munkáltató veszi meg alkalmazottainak az influenza elleni védőoltást, hogy a dolgozók ne essenek ki betegség miatt a munkából. A cégek így a táppénzt is megspórolják.

Az ÁNTSZ október közepére összesíti, hogy idén mikor és milyen járványra kell készülni.

Az influenza elleni vakcinát a kiemelt kockázati csoportba tartozóknak, vagyis az időseknek és krónikus betegeknek biztosítja az állam térítésmentesen. Akiknek nem jár ingyen oltóanyag, a gyógyszertárban vásárolhatják meg. Egyre több helyen viszont a munkáltató állja a védőoltás költségét.

A táppénz-szabályozás miatt a cégeknek is kifizetődőbb, ha dolgozóikat beoltatják. Egy győri vállalkozó 20 munkavállalójának biztosította az ingyenes vakcinát.

Takács Zsolt, a Magyar Kultúra Kiadó Kft. ügyvezetője a hírTV-nek elmondta: „Számunkra is nagyon fontos, hogy a dolgozók hozzájussanak az ingyenes oltáshoz. Az elmúlt években is biztosítottuk ennek a lehetőségét, nagyon sokan éltek is ezzel. Azt hiszem, hogy minden munkáltatónak elemi érdeke, hogy a dolgozók egészségesen és naprakészen megérkezzenek a munkahelyükre.”

Az influenza a munkáltatóknak is költséges: a táppénz első két hetét a foglalkoztatónak kell fizetnie, emellett a beteg alkalmazott bevételkiesést is okoz. Ám a dolgozóknak is egyre kevésbé éri meg betegnek lenni: a minimálbér kétszeresét keresőknek a maximált juttatás miatt bevételkieséssel kell számolniuk.

Egy győri gyógyszertárban jelenleg két oltóanyag van, az egyik a tavaly bevezetett kombinált vakcina. Egyik készítményt sem támogatja az egészségbiztosító, így körülbelül kétezer forintot kell fizetni értük. A patika vezetője azt mondja, idén egyik influenza elleni oltóanyagra sem lesz támogatás. Váczi Donát kifejtette: tavaly egyetlen oltóanyag volt, amely támogatást élvezett, de az a gyakorlatban nem volt elérhető, ez csak valahogy így papíron létezett, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy 2011-től ezzel a kétezer forint körüli árral számolhatnak a betegek, és csupa nem támogatott oltóanyag lesz.

A patikákban október 17-e után egy új típusú oltóanyag jelenik meg, amelyet már hat hónapos kortól beadathatnak a gyerekeknek a szülők. A szakemberek szerint az oltással érdemes várni, járványra feltehetően csak jövő év elején lehet számítani. (pr)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Életmód

Ferencz Orsolya: az űrtechnológia fontos sarokköve a világgazdaságnak

Az űrtechnológia fontos sarokköve annak, hogy a világgazdaság üzemelni és fejlődni tudjon - mondta Ferencz Orsolya az eddigi legnagyobb magyar repülő űreszköz, a Thermal Guard Assembly (TGA) pénteki bemutatóján Miskolcon.