Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Március 03. 07:15, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Felületes gondolkodásra sarkall a modern technológia?

Felületes gondolkodásra sarkall a modern technológia?

Adomány, de átok is lehet a mindennapokat jellemző technológiai behálózottság a felnövő nemzedék számára, akikből jó esetben kiváló döntéshozók, rossz esetben azonban összpontosításra képtelen fiatal felnőttek lesznek.

Az amerikai Pew Kutatóközpont felmérésében részt vevő 1021 technológiai bennfentes, kutató, kritikus és tanuló 55 százaléka értett egyet azzal az állítással, hogy 2020-ban a húszas éveikben járó fiatalok agya másképpen lesz „bedrótozva”, mint a 35 évesnél idősebbeké, és képesek lesznek gyors, kiváló döntéseket hozni az agyi folyamataikban bekövetkező „hibák” nélkül.

A megkérdezettek 42 százaléka azonban úgy vélte, hogy a mai technológiák között felnövő nemzedék tagjainak figyelme 2020-ban könnyen kibillenthető lesz, nélkülözni fogják a mély gondolkodáshoz szükséges képességeket, és csupán a pillanatnyi „információkielégülést” fogják hajszolni.

Janna Anderson, az észak-karolinai Elon Egyetem munkatársa – és egyben a tanulmány egyik szerzője – szerint a felmérés eredményeit azért érdemes figyelembe venni, mert az 1990-es évek elején végzett hasonló felmérés pontosan megjósolta az online technológia és a szerzői jogok között kirobbanó konfliktust.

A felmérés résztvevői nagyjából felvázolták a 2020-as évek fiataljai számára szükséges legfontosabb képességeket. Ezek az együttműködés révén megvalósuló problémamegoldás, az interneten való hatékony információkeresés és a megszerzett adatok minőségének a megfelelő értékelése.

„Ezzel szemben az egyetlen dologra való koncentrálásnak és órákon át történő mély feldolgozásának a képessége már nem lesz akkora jelentőségű” – mondta Jonathan Grudin, a Microsoft Inc. vállalat vezető kutatója, aki részt vett a felmérésben.

A megkérdezettek közül sokan támogatták az olyan oktatási reformokat, amelyeknek célja, hogy segítséget nyújtsanak a gyerekeknek a mindent behálózó technológia kezelésében és a koncentrálásban. Ezek közé tartozik a meditáció, a pihenőterek biztosítása és az internet-hozzáférést biztosító készülékek bojkottja. A Pew kutatóközpont felmérése 2011. augusztus 28. és október 31. között készült.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.