Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Augusztus 17. 09:32, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Felújítás miatt egy évre lezárják a marcaltői Rába-hidat

Felújítás miatt egy évre lezárják a marcaltői Rába-hidat

Veszprém megye egyik legnagyobb hídját 60 évvel ezelőtt többek között az 1944-ben felrobbantott, régi szegedi közúti Tisza-híd egyik nyílásából, a régi Lánchíd és a régi Erzsébet-híd egyes elemeiből építették.

A beruházást a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. megrendelésére a KA-Rába-híd Konzorcium végzi el állami finanszírozással, nettó 632 millió forintért - közölte a NIF Zrt. kedden. A felújítási munkák várhatóan 2012 augusztusban fejeződnek be.

    A Marcaltő és Szany települések közötti híd három megye - Győr-Moson-Sopron, Vas, és Veszprém megye közös határpontja közelében található, megépítése óta, az eltelt hatvan évben felújítási munkákat nem végeztek rajta.
    A közlemény ismerteti: a következő hónapokban a Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. vezetésével a híd teljes fémszerkezetét elbontják. A kivitelezést végző konzorcium tagja az A-HÍD Építő Zrt.
    A hídépítők a felújított támaszokra új acél-vasbeton szerkezetet helyeznek, a Rába folyó felett ívelő vasbeton pályaszerkezet helyére új acél pályalemez kerül, valamint a hídon és a híd környezetében új útburkolatot építenek - áll a NIF közleményében. A híd teherbírása a jelenlegi 20 tonnáról 40 tonnára nő, így az eddigi 20 tonnás súlykorlátozás megszűnik.
Az 1949-ben épült hídszerkezet medernyílásának acélszerkezetét az 1944-ben felrobbantott, régi szegedi közúti Tisza-híd egyik nyílásának felhasználásával építették. Vonórúdként a régi Széchenyi Lánchíd merevítőtartóit használták fel. Az ártéri híd főtartóinak gerinclemezei a régi Erzsébet-híd merevítőtartóinak felső övlemezéből készültek.
A munkálatok miatt a közlekedők számára terelőutat jelöltek ki, Marcaltőről, illetve Szanyból a várkeszői Rába-híd felé kell kerülni. A terelőúton kizárólag a 20 tonnánál könnyebb járművek közlekedhetnek, a várkeszői Rába-hídon csak egy sávon lehet haladni ezért a váltakozó irányú forgalom zökkenőmentes lebonyolítását jelzőlámpa irányítja. 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:28, péntek | Helyi

Figyelem, elindult a rendőrség akciója az utakon!

Ma reggel 6 órától 24 órán keresztül az egész vármegyében kint lesznek a sebességmérők az utakon.

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.