Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Január 23. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Feltámadhat a hazai szénbányászat

Feltámadhat a hazai szénbányászat

A kormány támogatja a széntermelés bővítését, a magyarországi szénbányászat újraindítását, megvizsgálja a mélyművelésű szénbányák megnyitásának lehetőségeit − jelentette be Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter még december elején a Bányászati Szövetség ünnepségén. Azóta, illetve a kormányzati döntéssel párhuzamosan az ország több pontján megtették az első lépéseket a termelés újraindításának előkészítésére - írja a Napi Gazdaság.

Komlón a város kezdeményezésére 18 baranyai és régióbeli vállalkozás, öt önkormányzat, valamint a Pécs-Baranya Kereskedelmi és Iparkamara részvételével bányászati klasztert alakítottak, amelynek alapvető célja a mecseki szénbányászat újraindításának, a közös technológiai fejlesztések és piaci aktivitás erősítése. Komló város menedzseli a vájárszakképzés újraindítását, a felsőfokú szakemberek utánpótlását is, a helyi szénbányászat újjáélesztése hozzájárulhat Baranya megye gazdasági mélyrepülésének megállításához − írják a klaszter alapítói közleményükben.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Borsod megyei önkormányzat és szakmai szervezetek közben aláírták a Borsod-Abaúj- Zemplén megyei szénbányászati klaszter alapító oklevelét is, de Dorogon is készen állnak a bányanyitásra. Utóbbi helyszínen, a medencében 2004-ben zárták be az utolsó mélyművelésű szénbányát. A Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület dorogi csoportja pedig most megvizsgálta a bányanyitás lehetőségét, elemzésük szerint 140 millió tonna kitermelésre alkalmas szénvagyon rejtőzik Annavölgy-Tokod térségében. A tények ismeretében kis beruházással, alacsony költséggel működtethető, úgynevezett “bicskabányát” alakítanának ki a szén kitermelésére, ezzel kapcsolatos javaslatukat elküldték a Miniszterelnökségnek is. A dorogi szakemberek felajánlották egy térségi energetikai klaszter, tudásközpont létrehozását is, a meglévő oktatási intézményekre építve vállalkoznak vájárképzésre. Tatabányán ugyan a szénművelés befejezését követően betömedékelték a bányákat és újranyitásuk gazdaságtalan lenne, de a közeli Mány, Nagyegyháza és Zsámbék térségében jelentős szénmezőket rejt a föld mélye.

A kormány energetikai törvénymódosító csomagjának, illetve új döntésének tükrében újra kellene értékelni az ország egyetlen mélyművelésű bányája, a Márkushegyi Szénbánya jövőjét is − vélik a szakemberek. Az eddigi hivatalos álláspont szerint ez év végén be kell szüntetni a termelést a versenyképtelenné ítélt, az oroszlányi erőmű ellátására létesített bányában − a helyi szakemberek a kormány állásfoglalására várnak. Márkushegy a termelés folytatásához elegendő szénvagyonnal, megfelelő szakembergárdával rendelkezik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk