Városlista
2020. október 24, szombat - Salamon

Hírek

2014. Június 01. 06:00, vasárnap | Belföld

Felmondás közös megegyezéssel vagy anélkül – mi a buktató?

Felmondás közös megegyezéssel vagy anélkül – mi a buktató?

Mi a buktató abban, ha egy cég közös megegyezéssel mondja fel a munkavállalóval a munkaviszonyt? Erre kérdésre ad választ az onlinejogsebesz.hu jogi szakértője. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
Férjem munkáltatója meg kívánja szüntetni a munkaviszonyát. Felajánlotta a közös megegyezés lehetőségét, amennyiben ezt elfogadjuk, akkor készpénzben kifizetné a végkielégítést és minden egyebet, amit a törvény előír. Ha nem fogadjuk el, akkor is felmond, de nem tudja megmondani mikor, miből lesz kifizetve a férjemnek törvényesen járó végkielégítés.
Nem tudjuk elfogadni, mert munkanélküli biztosítása van a férjemnek és a szerződésben kizáró ok, ha közös megegyezéssel szűnik meg a munkaviszony. Az iránt érdeklődnék, hogy hol van a buktató, mi a munkáltató előnye, ha közös megegyezéssel szűnik meg a munkaviszony, valamint azt is szeretném megtudni, hogy ha a cég mond fel és nem tudja, vagy nem akarja kifizetni a végkielégítést, akkor mi a teendő?

Köszönöm Tisztelettel.

2014. 05. 14.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Az ügy hátterét alaposabban nem ismerve, a leveléből csak arra tudunk következtetni, hogy a munkáltató esetleg attól tarthat, hogy amennyiben ő mond fel rendes felmondással, akkor – azon túlmenően, hogy a felmondási idő tartamára is kell munkabért fizetnie, melynek összege esetleg a közös megegyezéskor fizetendő összegben nem volt tervezve – attól tarthat, hogy a döntését a munkavállaló megtámadhatja bíróság előtt. A felmondási oknak ugyanis jól körülhatároltan vagy a munkavállaló munkavégzésében keresendő oknak kell lennie (pl. a munkavégzés színvonala nem volt megfelelő) vagy a munkáltatónál felmerülő oknak (pl. átszervezés, a munkavállaló munkakörének megszűnése), ellenkező esetben a felmondást érvénytelennek nyilváníthatja a bíróság, amely a munkáltatónak jelentős többletköltségébe kerülhet. Azt a fenyegetőzést, hogy ebben az esetben a munkáltató nem tudja miből kifizetni a végkielégítés összegét, valószínűleg nem kell komolyan venni, mivel az a munkáltató csődjét is jelentené egyúttal, hiszen a munkaviszony megszüntetésekor járó összegeket neki minden körülmények között ki kell fizetnie, ha nem teszi, akkor a bíróság ítélete alapján arra bírósági végrehajtásnak van helye. Ha pedig az sikertelen, akkor a fizetésképtelenségének megállapítása a működése befejezését is jelenti a számára, amelyet nem valószínű, hogy egy munkavállaló járandósága miatt kockáztatna.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Ócsai József
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 24. 06:30, szombat | Belföld

Gyenge lesz az idei diótermés

Az idén az átlagos évek termésének fele, mintegy 3,5-4,0 ezer tonna dió teremhet az országban

2020. Október 24. 05:00, szombat | Belföld

A koronavírus második hullámának meredeken emelkedő szakaszában vagyunk

A koronavírus-járvány második hullámának meredeken emelkedő szakasza figyelhető meg, ami miatt számítani kell a fertőzöttek számának további növekedésére - nyilatkozta pénteken az országos tisztifőorvos a közmédiának.

2020. Október 24. 05:00, szombat | Belföld

Elindult a fűtési szezon, romlott a levegőminőség

Elkezdődött a fűtési szezon és ennek hatására megnőtt a légszennyezettség. Tíz településen kifogásolt a levegőminőség - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteken az MTI-vel.

2020. Október 23. 18:07, péntek | Belföld

Elítélték a zsámboki emberölés elsőrendű vádlottját

Jogerősen életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön azt a fiatal férfit, aki három évvel ezelőtt a Pest megyei Zsámbokon megölt egy 88 éves nőt - tette közzé a bíróság a honlapján.