Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. Február 04. 16:09, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Felmérés - Egy nap a szmogos Pekingben 21 szál cigaretta elszívásával egyenlő

Felmérés - Egy nap a szmogos Pekingben 21 szál cigaretta elszívásával egyenlő

Sokkoló adatokkal állt elő az egyik kínai lap, mely elszívott cigaretta-mennyiségre konvertálta át a kínai nagyvárosok levegőjének szennyezettségét.

A Hszinmin magazin adatai szerint a dél-kínai Kuangcsouban szabad levegőn töltött nap 25 szál magas kátránytartalmú cigaretta elszívásával egyenlő hatással van az emberi szervezetre. A kínai főváros levegője 21 szállal egyenértékű egy-egy "ködös" napon, míg kátrányra konvertálva a kelet-kínai Sanghaj vagy Nanking levegője kevesebb, mint fél doboz, "csupán" kilenc szál elfüstölésével ér fel - írja az újság.
A lap a pekingi Csinghua Egyetem professzorát idézi, aki úgy fogalmaz, ha a 2,5 mikrométer átmérőnél kisebb részecskék (PM 2,5), az úgynevezett finom porszemcsék koncentrációjának aránya eléri a 300-at, az ugyanazt a hatást váltja ki, mint 20 szál cigaretta. A finom porszemcsék azért különösen veszélyesek, mert belélegezve a tüdő mélyébe jutnak, ahonnan felszívódnak és a keringésbe jutnak, emellett növelik a rák kialakulásának kockázatát is. A PM 2,5 aránya Pekingben január közepén a 755-öt is elérte, Sanghajban - az elmúlt hétvége pár órájának kivételével - idén még nem járt az "egészséges tartományban", mely 50 alatti értéket jelöl.
A helyzet súlyával kapcsolatosan a légzőszervi betegségek vezető kínai specialistája, a Kínai Orvostudományi Szervezet elnöke, Csong Nan-san a központi televíziónak, a CCTV-nek úgy nyilatkozott: az elmúlt hetekben tapasztalható légszennyezés veszélyesebb, mint a több száz halálos áldozatot és több ezer megbetegedést eredményező atípusos tüdőgyulladás (SARS) volt 2004-ben. Utóbbi betegeit - fogalmazott a specialista -, legalább karanténba lehetett zárni, a kül- és beltéri levegőszennyezéstől viszont lehetetlen elzárkózni. Csong a következményekkel kapcsolatosan úgy fogalmazott: a szennyezés nem csupán a légzőszerveket érinti, de a szív- és érrendszerre, az agyi vércsatornákra és az idegrendszerre is hatással van.

Címkék: Kína-társadalom

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt