Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2016. Október 05. 09:29, szerda | Belföld
Forrás: Infopapa.hu, 24.hu

Felismerték a robbantót

Felismerték a robbantót

Felismerték a Teréz körúti robbantót, aki már bombával a hátizsákjában ment be az üzletbe, ahol az egyik kamerafelvétel készült róla – írja a Blikk.

A rendőrség néhány napja adta közre a képet, ami egy élelmiszerboltban készült. A pénztáros emlékezett a tettesre, felismerte, személyleírást is tudott adni róla a rendőröknek, akik a vallomás részleteiről nem árultak el semmit.

A Magyar Időknek Németh Zsolt kriminológus azt mondta, hogy a robbantó sértett ember, aki most nyilvánvalóan sikerként éli meg a sajtóérdeklődést, azt, hogy tette ekkora nyilvánosságot kap. Az viszont vélhetően növeli frusztrációját, hogy a közvélemény nem ismeri.

Újra támadhat

A szakember úgy vélte, az ilyen elkövetőknél fennáll a bűnismétlés veszélye. Nem kizárt, hogy ha lanyhul a sajtó érdeklődése, akkor ismét robbant. A nyomozók jóval többet tudhatnak, mint ami napvilágra került.

A lap információjára, hogy hamarosan elkészül a robbantó profilja, Németh Zsolt azt mondta: a profil nem csodaszer, de segítheti a nyomozás irányának meghatározását, gyorsíthatja az eljárást. A profilalkotást a két közzétett videón kívül a rendkívül alapos helyszíni szemle adatai is segíthetik.

Telefonja buktathatja le

Ezt már Bors írja. A lap szerint a kamerafelvételeken szembetűnő, hogy a robbantó headsetet visel, szinte bizonyos, hogy telefonált valakinek akciója előtt. Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a lapnak azt mondta, az elkövető is figyeli a médiát, ezért nem akar neki tippeket adni, de a rendőrség utána tud menni, hogy adott körzetben kik, hogyan használtak telefont.

Még az sem kizárható, hogy egy pszichésen sérült emberről van szó, aki a képek rögzítése idején éppen zenét hallgatott. De az is lehet, hogy egy teljesen átlagos dologról folytatott telefonbeszélgetést valakivel, például arról, hogy mi lesz a vacsora. Egy ilyen beszélgetés alibiteremtésre is szolgálhat. De persze az is egy forgatókönyv, hogy az elkövetőnek társa van.
A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a lappal annyit közölt: a nyomozás minden részletre kiterjed, de ezekről nem kívánnak tájékoztatást adni. Nagy Andrea korábban a 24.hu-nak annyit elárult, hogy még nem jelentkezett a hatóságoknál az a kerékpáros, aki feltűnik a Teréz körúton nem sokkal azelőtt, hogy a robbantó működésbe hozta a szerkezetet. A biciklist tanúként akarják meghallgatni.

Korábbi sajtóhírek szerint a katonai titkosszolgálat a speciálisan kiképzett, harci tapasztalatokkal is rendelkező leszerelt katonák, zsoldosok és légiósok között is keresi a tettest, mert a detonáció előtt, közben és után is olyan higgadt maradt, hogy elképzelhető, nem először hozott működésbe robbanószerkezetet éles helyzetben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk