Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Január 29. 14:34, csütörtök | Helyi
Forrás: Magyar Hírlap

Fejlesztés előtt a katonai repülőtér

Fejlesztés előtt a katonai repülőtér

Új irányítótornyot és elektronikai rendszert kap a pápai NATO-légibázis.

Repülésbiztonsági konferenciát tartottak a minap az MH Pápa Bázisrepülőtéren. A találkozó célja az volt, hogy szakmai szempontból értékeljék a katonai légikikötő elmúlt évét, illetve kijelöljék azt az irányt, amivel növelni lehet a biztonságot.

A találkozón Gangler László ezredes, a bázisrepülőtér parancsnoka elemezte a repülést közvetlenül kiszolgáló alegységek elmúlt évi munkáját. Jelentésében kiemelte, hogy folyamatosan javult az együttműködés a Nehéz Légiszállító Ezred vezetőivel. Az ezredes utalt rá, hogy hazánkban egyedülálló módon, a Magyar Honvédségen belül csak Pápán van munkaterületi közlekedési szabályzat. Hatékonyan működik az állomány, kellően ismeri a közlekedés feltételeit és rendelkezéseit, ennek köszönhető, hogy komoly szabálysértés régóta nem fordult elő – hangzott el a tanácskozáson.

Bódai Miklós százados a repülőtéren elkezdődő infrastrukturális beruházásokról számolt be. Egyebek mellett beszélt a kiegészítő torony építéséről, az új irányítórendszerre való átállásról, továbbá a beruházások esetleges késedelmes átadásának kockázatairól.

Mindezt annak fényében kell értékelni, hogy a kormány a NATO-feladatok növelésével kapcsolatban a közelmúltban döntést hozott a légikikötő jelentős bővítéséről. Minderre csaknem húszmilliárd forintot fordítanak. A tavaly szeptemberi, walesi NATO-csúcson pedig arról határoztak, hogy Pápát képessé teszik más típusú repülőgépek fogadására és így akár egy előretolt NATO-objektumként is funkcionálhat a jövőben.

Érdemes felidézni azt is, hogy 2006. szeptember 12-én tizenhárom NATO-tagország szándéknyilatkozatot írt alá a szövetség légi szállító kapacitásának bővítésére. A tervezet szerint négy darab, C–17 Globemaster III típusú nehéz teherszállító repülőgépet üzemeltettek volna közösen, az anyarepülőtér későbbi kiválasztásával. A NATO Stratégiai Légiszállítási Képesség keretében végül három eszköz beszerzéséről döntöttek, a tenderező repülőterek – a pápain kívül – a németországi Ramstein és a romániai Constanta voltak.

A magyar bázis képességeit demonstrálandó aztán 2007 augusztusában harminctonnányi eszközt a dunántúli légikikötőből szállították ki Afganisztánba egy, az USAF által felajánlott C–17-es segítségével. Vélhetően a kiemelkedő szereplésnek is köszönhető, hogy a későbbi pályázat győztese végül a magyar MH Pápa Bázisrepülőtér lett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.

2024. Április 16. 12:50, kedd | Helyi

Ismét Pápára jönnek a legjobb történelmi filmek a nagyvilágból!

Április 25-28 között ismét megrendezzük Pápán a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált, ez már a negyedik évad.