Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. Október 12. 11:06, szombat | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Falinaptár emlékeztet Trianonra

Falinaptár emlékeztet Trianonra

Jövőre lesz a 100. évfordulója annak, hogy a trianoni békediktátum aláírásával hazánk elveszítette területeinek kétharmadát. Erre emlékezve a Jókai Mór Városi Könyvtár falinaptárban mutatja be a megye trianoni emlékhelyeit.

Dr. Hermann István könyvtárigazgató elmondta, korábbi falinaptárakban a járás nevezetességeit mutatták be, ám trianoni emlékhelyből nincs a környéken elegendő egy naptár megtöltéséhez, ezért a teljes megye területéről válogattak. – Tönkretettek egy országot, amely ezeréves múlttal rendelkezik. Egy igazságtalan, használhatatlan, az etnikai viszonyokat durván befolyásoló és negatív irányba elmozdító békekötést kényszerítettek ránk – hangsúlyozta az igazgató.

A falinaptár bemutatásán dr. Áldozó Tamás polgármester feldolgozhatatlan tragédiának nevezte trianont, a határon inneni és túli lelkektől egészen a képzőművészeti ágakig sok mindenhol tetten érhető. A városvezető szerint ugyanakkor arról is kell beszélni, hogy ezzel a helyzettel mit tudunk kezdeni, ebből mit tudunk a magunk javára fordítani, hogy tudjuk a nemzetet a szétszabdalt határok ellenére egyesíteni. – Az első és legfontosabb, hogy tanítsuk az utánunk jövő generációkat. Van olyan nemzedék, amelynek jelentős része elveszett, ugyanakkor túl tudunk lépni ezen a kádári örökségen, ha az utánunk következő generációknak hitelesen meséljük el a magyar történelmet – mondta a polgármester hozzátéve, Pápa városának is van feladata a trianon emlékév kapcsán: a határon túli magyar testvérvárosokkal újragondolni a kapcsolatot, gazdagítani azokat újabb tartalmakkal és minél több pápai fiatalt juttatni ahhoz az élményhez, hogy együtt éljék meg magyarságukat ottani fiatalokkal.

Áldozó Tamás köszönetet mondott a városi könyvtárnak, hogy megtette az első lépést az emlékév kapcsán a városban és emlékeztet a tragédiára.

A falinaptár a megyei emlékhelyek fényképei mellett idézeteket is tartalmaz, többek között Juhász Gyulától, Tóth Árpádtól, Vass Alberttől, vagy Babits Mihálytól.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.

2024. Április 16. 12:50, kedd | Helyi

Ismét Pápára jönnek a legjobb történelmi filmek a nagyvilágból!

Április 25-28 között ismét megrendezzük Pápán a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált, ez már a negyedik évad.