Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Március 26. 09:04, csütörtök | Helyi
Forrás: Papa-ma.hu

Facsemetéket ültetnek a városban

Facsemetéket ültetnek a városban

Tizenöt facsemetét ültettek el ma a Városgondnokság dolgozói a város különböző pontjain és a jövő héten még ennél is többet telepítenek a munkálatok folytatásaként.

A városban tavaly év végén kezdődött meg egy nagyobb volumenű facserélési és pótlási program, akkor az Igal lakótelepen lévő házakat veszélyeztető fákat vágták ki és a Gróf út menti túlnőtt fákat távolították el. A Gróf útra már akkor visszapótolták csemetékkel a kivágott fákat, sőt a kilenc kivágott fa helyére tizennégyet ültettek, az Igalon pedig jövő héten zajlik majd a telepítés.

Buics Lajos, a Városgondokság kommunális csoportvezetője elmondta, olyan fákat választottak, melyek nem okoznak allergiát és megnőve sem veszélyeztetik a lakókörnyezeteket. A munkálatokat azokon a helyszíneken kezdték, ahol meglévő fatuskókat nem kell előzetesen eltávolítani, a tuskófúrással járó telepítéseket a jövő héten végzik el.

A tavaszi faültetési program ma a Vajda Péter lakótelepen, a csúcs felőli oldalon kezdődött öt hársfa csemete telepítésével. Itt csupán egy cseresznyefát kellett kivágniuk a szakembereknek a közeli ház veszélyeztetése miatt, a csemetéket pedig ott helyezték el, ahol sem gyalogosan közlekedőkben, sem épületekben, járművekben, járdaburkolatban nem okozhatnak kárt még nagyra nőve sem.
A hársfák 15-20 méter magasra növő, kerek lombkoronát növesztő, kevés gondozást igénylő növények, tavaszi virágzásukkor kellemes illatot árasztanak.
-Az elmúlt években 8-12 cm törzskerületű csemetéket ültettünk, az idén azonban kétszer iskolázott, 14-16 cm törzskerületű csemetéket vásároltunk a biztosabb eredés reményében. A fák földlabdásak, ültetésük talajcserével történik itt a Vajdán, hiszen a terület feltöltésekor jellemzően törmeléket, kavicsot használtak, így most azt kiszedtük és termőföldet tettünk a gyökérzet köré.

A vajdai faültetés mellett a Városgondnokság dolgozói ma a Milleniumi emlékparkban pótoltak egy kiszáradt csemetét és a Fáy lakótelepen öt, a Huszáron pedig négy fát ültettek el. A fatelepítési munkákat jövő héten folytatják többek között az Igalon, ahol előbb a decemberben kivágott fák tuskóit kell eltávolítaniuk.
Buics Lajos a telepítés kapcsán megjegyezte, bízik abban, hogy a csemetékre vigyáznak a város lakói és nem pusztítják el a vandálok a fiatal fákat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.