Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Október 29. 18:58, kedd | PR

Ezt kell tudni az online áruhitel igényléséről

Ezt kell tudni az online áruhitel igényléséről

Ami néhány évtizede még sci-finek tűnt, ma már a mindennapjaink része: az interneten néhány kattintással, vagy éppen videós azonosítással juthatunk áruhitelhez.

Mindez rendkívül gyors és kényelmes, sok esetben pedig a kiszemelt webáruház saját felületén is igényelhetjük a kölcsönt. Ami hatékony segítség, ha nagyértékű bútort, elektronikai cikket vagy éppen sporteszközt vásárolnánk, de anyagi biztonságunkat sem kockáztatnánk.

Pénzügyi szervezetek garmadája kínál ilyen jellegű szolgáltatást, a legismertebb közülük a Cetelem és a Cofidis. Bár a feltételek mindenhol mások, a legtöbb esetben igaz, hogy az ügyintézés jelentős része online történik, és pár dokumentumra mindenképpen szükségünk lesz. Cikkünkben végigvesszük az online áruhitelek legfőbb tudnivalóit.

Fontos tudnivalók az online áruhitel igényléséről

Kezdjük a legfontosabbal, azaz a hitelképességhez kapcsolódó feltételekkel. Az online áruhitelt bármilyen pénzintézetnél igényelhetjük, akkor is, ha nem vagyunk az adott cég ügyfelei. Rendelkeznünk kell azonban magyar lakcímmel, és a rendszeres, igazolható jövedelem is a kötelező elemek közé tartozik.

Ami a papírokat illeti, a bankoknak a hitelbírálathoz általában személyi igazolványra, lakcímkártyára és jövedelemigazolásra/névre szóló bankszámlakivonatra van szükségük. A jövedelemigazolást eredetiben kell csatolnunk, és nem lehet 30 napnál régebbi, míg a számlakivonat esetében két hónapnál nem régebbi papírok jöhetnek számításba. Amennyiben pedig vállalkozóként igényelnénk a hitelt, a NAV által kiállított jövedelemigazolást is be kell szereznünk.

Ami a felvehető összeget illeti, igen széles spektrumon mozognak a lehetőségek a vételár függvényében: a kölcsön szólhat néhány tízezer, de akár több millió forintról is, ráadásul a futamidő kapcsán is rugalmasak a lehetőségek. Érdemes hitelösszehasonlító oldalakat használni, ahol több ajánlatot is összevethetünk, ezzel is szélesítve a látókörünket.

A folyamat az esetek túlnyomó többségében teljes mértékben online zajlik, de előfordulhatnak olyan szituációk, amikor a pénzintézetek személyes azonosítást kérnek. A megfelelő technikai háttérről ellenben minden esetben nekünk kell gondoskodni: a stabil internetkapcsolat nélkülözhetetlen, a videós azonosításhoz és az irataink bemutatásához pedig lehetőleg használjunk HD kamerát a laptopon, a tableten vagy a telefonon.

Az online áruhitel előnyei

Ha a gyorsaság és a kényelem a legfontosabb szempontok számunkra, az online hiteligénylést nekünk találták ki. Nem kell napokat rohangálással töltenünk, elég leülni a számítógép elé, és pár kattintással végigmenni a folyamaton. Az online áruhitel biztonság terén is verhetetlen, hiszen a teljes eljárás zárt informatikai rendszerben történik, így illetéktelenek nem férhetnek hozzá adatainkhoz.

Ezeket a konstrukciókat gyors átfutási idő jellemzi, így néhány nap alatt hozzájuthatunk a kívánt összeghez – és persze a kiszemelt árucikkhez. Attól sem kell tartanunk, hogy a hitelprocedúra miatt csak jelentős késéssel kapnánk meg a hitelezett terméket. Pozitív elbírálás esetén azonnal kiszállításra kerül a csomag, így maximum pár napot vesztünk az egyösszegű vásárláshoz képest.

Természetesen az online áruhitelre is igaz, hogy a bankok fenntartják a hitelbírálat jogát, és hasonlóan más pénzügyi termékekhez, kérhetnek önerőt. Utóbbival akkor számoljunk, ha nagy összegű árucikkre szeretnénk kölcsönt felvenni. Önerőt azonban akkor is felajánlhatunk, ha a pénzintézet nem ragaszkodik hozzá, így csökkenthető a hitelösszeg, vagy rövidebbre vehető a futamidő.

Érdekes kérdés, hogy ha minden online történik, hogyan írjuk alá a szerződést? Nos, ez hitelintézetenként eltérő lehet. Videós azonosítás esetén a kamera előtt ülve szignózzuk a dokumentumot, emellett postai vagy futárszolgálatos kézbesítés is szóba jöhet. A kényelmünk tehát itt is elsődleges szempont a bankoknak.

A jó döntés alapjai

Az online áruhitel kifejezetten előnyös választás, ha kényelmesen szeretnénk kölcsönhöz jutni új televízió, telefon vagy akár nappali bútor vásárlása esetén. Mint minden hitelnek, ennek a konstrukciónak is lehetnek azonban buktatói. A könnyű hozzáférhetőség és a sok esetben igen kedvező THM csábító lehet, de legyünk óvatosak! Ha megszaporodnak a háztartásunkat terhelő kölcsönök, könnyen adósságcsapdában találhatjuk magunkat.

Az előzetes tájékozódás során mérjük fel több hitelintézet és webshop ajánlatát is, hiszen könnyen rábukkanhatunk egy még kedvezőbb lehetőségre. Ha pedig bizonytalanul mozgunk a pénzügyek világában, további információkért keressük bátran a hitelintézetek ügyfélszolgálatát, vagy vonjunk be a folyamatba független pénzügyi tanácsadót!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:31, kedd | PR

Sportcipő a gyerkőcöknek: ezeket a népszerű márkákat érdemes megismerni!

Amikor gyermekeink egészséges testi és szellemi fejlődéséről van szó, alapvető fontosságú, hogy odafigyeljünk az őket körülvevő tényezőkre.

2024. Április 09. 11:23, kedd | PR

A mobil kaszinó appok térnyerése Magyarországon: Kényelem, elérhetőség és biztonság

Az elmúlt években Magyarországon is egyre népszerűbbé váltak a mobil szerencsejáték-alkalmazások.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.