Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Szeptember 06. 16:58, péntek | PR

Ezerarcú kiegészítő a férfiak szekrényéből - A nyakkendőviselés titka

Ezerarcú kiegészítő a férfiak szekrényéből - A nyakkendőviselés titka

A férfiak ünnepi, üzleti öltözetének nélkülözhetetlen kiegészítőjévé vált a nyakkendő. Egyesek szeretik, mások csak elviselik, abban azonban biztosak lehetünk, hogy minden férfi szekrényében ott lapul néhány darab.

Bonyolultabb változatban kezdte

Nyakkendőt, mely a férfi ruhatár alapdarabja, először a híres kínai agyaghadsereg katonái viseltek, Kr.e. 210-ben. A modern nyakkendő elődjét a 17. század környékén kezdték hordani horvát zsoldos katonák, XIV. Lajos szolgálatában. A harmincéves háborúban nyújtott teljesítményük a királynak igen tetszett, ezért elkezdte öltözetüket másolni. A vörös nyaksálat fehérre cserélte, és így született meg a francia selyem nyakkendő. Természetesen az uralkodó stílusát követte a párizsi elit, majd a többi rend is. A történelem során a nyakkendő viselése mindig magas vagyoni státusszal járt együtt. Ahogy múlt az idő, a nyakkendők dizájnja is egyszerűsödött, így az ipari forradalom idején már praktikusan megkötve viselték. Ez maradt meg a mai nyakkendők viseletében is.

A nyakkendő trend a 70-es évektől folyamatosan változik. Napjainkban a szuperhősös mintástól a klasszikus egyszínű nyakkendőig bármelyik megvásárolható. A számunkra megfelelő darab kiválasztásához viszont vannak szabályok, melyeket szükséges betartani, hisz a nyakkendő viselőjének stílusát és státuszát jelzi.



A mai nyakkendők

Napjainkban a hagyományos nyakkendő mellett a csokornyakkendők is igen kedvelt darabok. Mindkettő különböző fajtájú anyagból, különböző színben és mintában készülhet. A legkedveltebb fajták a selyem mellett a mikroszálas nyakkendők, melyek mindegyike dekoratív megjelenést kölcsönöz. A nyakkendőkből létezik keskeny és igen széles változat, a standard méret 5-7cm. Azt, hogy melyiket válasszuk éppen, az adott alkalom és öltözet határozza meg.

A gordiuszi nyakkendőcsomók

A nyakkendők megkötésére négy fajta csomó létezik. A legáltalánosabb a Four-in-hand csomó, mely a legkönnyebb megkötési mód is egyben. Létezik még a Pratt csomó, a Fél-Windsor csomó és a megkötésében legtöbb lépést igénylő Windsor csomó. A nyakkendő megkötésének technikája mindig apáról fiúra száll, de vannak olyan hölgyek is, akik szintén tudják a csomózás helyes tudományát.

A nyakkendőválasztás szabályai

A modern öltönyökhöz a vékonyabb nyakkendő illik, figyelve arra, hogy a kiválasztott darab az ingnél sötétebb árnyalatú legyen. Nem csak a szélességre érdemes figyelni, hanem a hosszúságra is, mert nem lóghat ki a zakó alól. Pontosan az övig kell érnie. Ha pedig túl komornak érzed öltözetedet és az alkalom is megengedi, akkor viselhetsz élénkebb, merészebb színű nyakkendőt, vagy akár mintásat is.
A nyakkendőkhöz választhatunk egyéb kiegészítőket, nyakkendőcsipeszt, nyakkendőláncot és akár a zakózsebbe tehető, a nyakkendővel színben harmonizáló zsebkendőt is. Ezek együttes használata nagyon elegáns megjelenést kölcsönöz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:31, kedd | PR

Sportcipő a gyerkőcöknek: ezeket a népszerű márkákat érdemes megismerni!

Amikor gyermekeink egészséges testi és szellemi fejlődéséről van szó, alapvető fontosságú, hogy odafigyeljünk az őket körülvevő tényezőkre.

2024. Április 09. 11:23, kedd | PR

A mobil kaszinó appok térnyerése Magyarországon: Kényelem, elérhetőség és biztonság

Az elmúlt években Magyarországon is egyre népszerűbbé váltak a mobil szerencsejáték-alkalmazások.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.